Kiosztották az idei Pulitzer-díjakat

Vidd hírét!
 
 

A Pulitzer-díj (Pulitzer Prize) az Amerikai Egyesült Államok legrangosabb újságírói kitüntetése, amelyet az amerikai napilapok és hetilapok újságírói kaphatnak minden év áprilisában az AEÁ-beli újságok vagy hírügynökségek által megjelentett fényképekért, jelentésekért és cikkekért. Az 1917-ben alapított díj a magyar származású amerikai újságíró, kiadó és sajtómágnás Joseph Pulitzerről (Politzer József) kapta a nevét. Az újságírói kategóriák mellett a díjat több irodalmi kategóriában is kiosztják: életrajz/önéletrajz (különleges életrajz vagy önéletrajz egy amerikai személyről), fikció (egy amerikai szerző könyve, amelyben lehetőleg az amerikai életről ír), történelem (különleges könyv az AEÁ történelméről), költészet (egy amerikai szerző különleges, saját verseskötete), általános ismertető irodalom (egy amerikai szerző különleges könyve, amely nem illik a többi kategória egyikébe sem), valamint dráma.

A 2012-es Pulitzer-díjakat 2011-ben született munkákért ítélték oda. Maga a díj egy aranyéremből, oklevélből, valamint 10 ezer dollár (2017 óta 15 ezer dollár) készpénzből áll. Az összesen huszonegy kategória nyerteseit a Columbia Egyetem Újságírói Karának igazgatása alatt működő 5–7 tagú zsűrik választják ki, amelyeket 103 zsűritagból állítanak össze. választja ki. A 2012-es díjak odaítéléséről döntő zsűrik munkáját egy húsztagú bizottság irányította, amelynek vezetője Kathleen Carroll (az Associated Press szerkesztője és ügyvezető alelnöke) volt, az ő munkáját két alelnök – Ann Marie Lipinski (a Nieman Foundation kurátora, a Cambridge-i Harvard Egyetem munkatársa) és Jim Amoss (szerkesztő, The Times-Picayune, New Orleans) – és egy ügyintéző – Sig Gissler (ügyvezető, Columbia University Graduate School of Journalism, New Yorki) – segítették.

És akkor lássuk az irodalmi kategóriák győzteseit, a zsűri méltatását, és néhány érdekességet a díjazott szerzőkkel, művekkel kapcsolatosan:

  • életrajz/önéletrajz: John Lewis Gaddis George F. Kennan: An American Life című könyve. Egy elkötelezett portré egy világjáró diplomatáról, akinek bonyolult élete összefonódott a hidegháboróval és Amerika domináns világhatalommá válásával. A Yale Egyetemen oktató történész közel harminc éve dolgozik ezen a könyvön, számos interjút készített a diplomatával és hozzáférése volt terjedelmes naplóihoz és egyéb személyes dokumentumokhoz. A szerző és Kennan között született egy egyezség, miszerint csak utóbbi halála – amelyre egyébként 2005-ben került sor – után fog megjelenni a könyv.
  • fikció: nem osztottak díjat
  • történelem: Manning Marable Malcolm X: A Life of Reinvention című könyve. A könyv – amelyet az elbíráló bizottság az életrajz kategóriából sorolt át a történelmi munkákhoz – az egyik legismertebb afro-amerikai emberjogi harcos, Malcolm X legendás életének és provokatív nézeteinek feltárása, egy olyan munka, amely elválasztja a tényeket a fikciótól, és ötvözi a heroikust a tragikussal. A szerző nem érhette meg könyve megjelenését, hiszen nem sokkal azelőtt, 2011. április 1-én 60 évesen elhunyt. A könyvet jelölték a Nemzeti Könyvdíjra is, továbbá a New york Times a 2011-es év tíz legjobb könyve közé választotta.
  • költészet: Tracy K. Smith Life on Mars című verseskötete. A kötet merész és gyakorlott versek gyűjteménye, amelyek a világegyetembe kalauzolják az olvasót, majd az öröm és a fájdalom hiteles ötvözetét mutatja meg számukra.
  • általános ismertető irodalom: Stephen Greenblatt The Swerve: How the World Became Modern című könyve. Egy provokatív könyv, amely arról szól, hogy egy közel 600 évvel ezelőtt felfedezett ismeretlen filozófiai munka megváltoztatta a történelem menetét, előrejelezve napjaink tudományát és érzékenységét, hatással volt a több nagy művészre és gondolkodóra.
  • dráma: a korábban kétszeres jelölt Quiara Alegria Hudes Water by the Spoonful című drámája, amely egy fantáziadús játék egy Irakból hazatérő amerikai katonáról, aki saját démonaival küzdve az élet értelmét keresi.

Magyar nyelven az idei díjazottak közül két szerzőtől is olvashattunk az elmúlt években: 2001-ben az Európa Könyvkiadó gondozásában jelent meg John Lewis Gaddis Most már tudjuk. A hidegháború történetének újraértékelése című könyve, 2005-ben pedig a HVG Kiadói Zrt. adta ki Stephen Greenblatt Géniusz földi pályán. Shakespeare módszere című könyvét.

Forrás:


Vidd hírét!