William Boyd írja az új Bond-regényt

Vidd hírét!
  •  
  •  

William Boyd lesz a soron következő James Bond-könyv szerzője. Az Any Human Heart és a Restless című regények szerzője (utóbbi kémregényéért 2006-ban elnyerte a Costa Book-díjat) „az életben egyszer adódó alkalom”-nak nevezte Ian Fleming hagyatékának kezelői felkérését. „Azonnal elfogadtam. A lehetőség  hihetetlenül izgalmasnak és ösztönzőnek tűnt.”


Az új regénnyel Boyd olyan szerzők nyomdokaiba léphet, mint Sebastian Faulks és Jeffery Deaver, akik az Ian Fleming Publications jóváhagyása mellett folytatták a sorozatot Fleming 1964-es halálát követően. Fleming tollából 12 Bond-regény és 2 novellás kötet született, de 1981 és 1996 között John Gardner, 1997 és 2002 között pedig Raymond Benson további 16 illetve 12 Bond-kötetet publikáltak, közöttük 3 novellás-kötetet és 5 olyan regényt, amelyek esetében a Bond-film előbb létezett, és a forgatókönyv alapján született a könyv. A Bond-regények hivatalosan is engedélyezett újjászületése 2008-ban történt, ekkor az Ian Fleming Publications Sebastian Faulks-ot bízta meg Fleming születésének századik évfordulója alkalmából egy új 007-es regény megírásával.  Őt követően Jeffery Deaver írt egy Bond-regényt, de a Carte Blanche történetét a jelenbe helyezte, ahol James Bond egy 9/11 utáni világban nyomoz, az MI5-tól és az MI6-től független ügynökségnél. Ez utóbbi két könyv közül Faulks regénye megjelent magyarul is, Deaver könyve még nem.

My name is Boyd. William Boyd. (fotó: Reuters)

Az egyelőre cím nélküli regényt a tervek szerint jövő ősszel adnák ki, cselekménye a hatvanas években játszódna, visszatérve így a „klasszikus Bondhoz”. A könyv Ian Fleming egykori kiadója, a Jonathan Cape gondozásában jelenik meg. A kiadónál örülnek a visszatérésnek, ahogy annak is, hogy a 007-es ügynök következő történetét William Boyd írja. Dan Franklin a kiadó nevében azt mondta: Boydnál alkalmasabbat nem is ismer erre a feladatra. Az időzítés nem véletlen, hiszen 2013-ban lesz 60 éve annak, hogy éppen a Jonathan Cape-nél publikálták az első Bond-regényt, a Casino Royale-t. Boyd elmondása szerint a hatvanas években ismerkedett meg a Bond-regényekkel, a sorozatból a kedvence az Oroszországból szeretettel.

A Bond-kötetek világszerte nagy sikernek örvendenek, többüket vászonra is vitték: hivatalosan 23 film készült a 007-es ügynökről.  1962 óta összesen hat színész alakította James Bond-ot, származásukat illetően mindannyian britek. Más nemzetiségűek is kísérletet tettek a szerep eljátszására, kevesebb sikerrel, ezért „hagyománnyá” vált, hogy csak brit származásúak alakíthatják a jól ismert karaktert. Kronológiai sorrendben Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan és Daniel Craig alakította és alakítja az ügynököt, közülük Sean Conneryt és Daniel Craiget tartják a legnépszerűbb James Bondnak.


Vidd hírét!
  •  
  •