Átadták a 2012-es Edgar Allan Poe-díjakat

Vidd hírét!
  •  
  •  

Csütörtökön, április 26-án kerül sor New York-i Grand Hyatt Hotelben a 2012-es Edgar Allan Poe-díjak átadására. Az Edgar Allan Poe-díj (Edgar Allan Poe Awards, vagy röviden Edgars) a krimi és a “misztikus” irodalom (mystery) egyik legrangosabb kitüntetése, amelyet 1946-ban alapított az Amerikai Krimiírók Egyesülete (Mystery Writers of America) elnevezésű New York-i szervezet. A díj a neves XIX. századi amerikai költőről és novellistáról, Edgar Allan Poe-ról, a detektívtörténet műfajának úttörőjéről nevezték el.

Az Edgar Allan Poe-díj

Az Edgar-díjat évente adják át több kategóriában, amelyek többsége irodalmi kategória, de színházi, televíziós, filmes és rádiós műfajokban is osztanak díjakat. A díjra olyan művek jelölhetők, amelyek az átadót megelőző naptári évben jelentek meg az Amerikai Egyesült Államokban. Külföldi szerzők is pályázhatnak – a legjobb regénynek járó díj kategóriát leszámítva –, ebben az esetben viszont az első amerikai megjelenés éve a mérvadó, erre pedig szintén a díjat megelőző évben kell sor kerülnie. Egy művet egyetlen kategóriában lehet jelölni, kivéve a Robert L. Fish Emlékdíj és Mary Higgins Clark-díj kategóriákban jelölt műveket.

Az elmúlt több mint fél évszázad díjazottjai között – csak a legjobb regény kategóriában – olyan neveket találunk, mint Raymond Chandler, John Le Carré, Frederick Forsyth, Ken Follett, Elmond Leonard vagy Lawrence Block. A felsorolt szerzők többsége a díjsorozat egyik legrangosabbjának tekintett – a műfajban nyújtott összteljesítményért és a folyamatos magas minőségért odaítélt – Nagymester (Grand Master) elnevezésű díjat is megkapta, olyan más neves szerzők mellett, mint pl. Agatha Christie, Ed McBain, Mary Higgins Clark, Stephen King, Georges Simenon vagy Graham Greene. A műfaj krémje tehát, akik a magyar olvasóközönség számára sem ismeretlenek.

A győzteseket minden évben 68 zsűritag a műfaj több mint 1000 könyve, 500 novellája, számos televízióadása és filmje, valamint néhány színdarabja közül választja ki. Minden kategória esetében általában négytagú zsűri hozza meg a döntést, kivéve a legjobb regény kategóriát, ahol a nagyszámú jelölt miatt nyolctagú zsűri dönt.  A zsűri tagjai általában az MWA aktív tagjai közül kerülnek ki. A díj alapítói fontosnak tartják, hogy minden pályamű számára biztosított legyen a lehetőség arra, hogy korrekt és egyenlő elbírálásban részesüljön. Éppen ezért lényeges, hogy az egyes kategóriák zsűritagjai minél szélesebb műfaji és földrajzi lefedettséget biztosítsanak. A zsűritagok már a megjelenési évben folyamatosan kézhez kapják az elbírálandó műveket, és év végére mindenki összeállítja a saját tízes toplistáját. Ezekből alakítják ki az illető kategória tízes listáját, amelyet tovább szűkítenek, és lehetőleg Edgar Allan Poe születési évfordulójáig, január 19-ig – vagy egy ehhez minél közelebb eső időpontig – közzéteszik a kategóriánként öt jelöltet tartalmazó végleges jelölési listákat. A győztesek kihirdetésére az Edgar Banketten kerül sor.

Az idén a következő kategóriákban adták át az Edgar-díjakat, illetve a következő műveket és szerzőket díjazták:

  • Legjobb regény: Mo Hayder Go című regénye. A szerzőtől magyarul egyelőre a Tokió című, több díjat is elnyert regény olvasható, amely 2006-ban jelent meg a Tericum Kiadónál.
  • Legjobb első-regény: Lori Roy Bent Road című regénye.
  • Legjobb kritika/életrajz: Michael Dirda On Conan Doyle: Or, the Whole Art of Storytelling című könyve. A szerző a Washington Post napilap Pulitzer-díjas könyvkritikusa. Ebben a kategóriában egyébként olyan könyvek díjazhatók, amelyek egy-egy krimiíró vagy a műfajban nevesnek számító alkotó életrajzát dolgozzák fel, olyan könyvek viszont nem, amelyek pl. híres gyilkosok életrajzával foglalkoznak.
  • Legjobb valóságos krimi (nem fikció): Candice Millard Destiny of the Republic: A Tale of Madness, Medicine and the Murder of a President című könyve.
  • Legjobb novella: Peter Turnbull The Man Who Took His Hat Off to the Driver of the Train című írása, amely az Ellery Queen Mystery Magazine című folyóiratban jelent meg. A szerző novelláival a magyar olvasóközönség a ’70-es évektől a ’90-es évek elejéig megjelenő Rakéta Regényújság számaiban találkozhatott. A kategóriában díjazható művek egyébként legfeljebb 22 ezer szó terjedelműek lehetnek.
  • Legjobb gyerekkönyv: Matthew J. Kirby Icefall című regénye. A kategóriában az 5–11 éves korosztálynak szóló könyveket díjazzák.
  • Legjobb ifjúsági regény: Dandi Daley Mackall The Silence of Murder című regénye. Ebbe a kategóriába a 12–18 éveseknek szóló regények kerülnek.
  • Legjobb eredeti puhafedelű regény: Robert Jackson Bennett The Company Man című könyve.
  • Robert L. Fish Emlékdíj: Davin Ingram A Good Man of Business című története, amely az  Ellery Queen Mystery Magazine-ban jelent meg. A díjat elsőnovellás szerzők nyerhetik el, olyan írásokért, amelyet sehol máshol nem publikáltak korábban.
  • Simon & Schuster – Mary Higgins Clark-díj: Sara J. Henry Learning to Swim című regénye. A díjat az MWA egy külön bizottsága ítéli oda, egy olyan könyvért, amely hűen ragaszkodik a Mary Higgins Clark által teremtett hagyományokhoz és az általa meghatározott feltételekhez: a regény főszereplője legyen fiatal nő, független, rendezett családi kapcsolatokkal, érdekes munkahellyel; bátorságának és intelligenciájának köszönhetően oldja meg az esetet; a mű ne tartalmazzon erőszakos és nyíltan szexuális jeleneteket.
  • Raven-díj: M is for Mystery könyvesbolt (San Mateo, Kalifornia) és Molly Weston, a Meritorious Mysteries szerkesztője
  • Ellery Queen-díj: Joe Meyers (Connecticut Post/Hearst Media News Group). A díjat olyan szerkesztők és kiadók kaphatják meg, akik a műfaj széleskörű támogatásában emelkednek ki.
  • Nagymester-díj: Martha Grimes. Az írónő 1931-ben született Pittsburgh-ben, detektívregényeket ír. Ezek közül a legismertebbek a Richard Jury-sorozat darabjai, amelyekben egy Scotland Yard felügyelő, Richard Jury, és arisztokrata barátja, Melrose Plant nyomoznak a bűnesetek felderítésében.
  • Legjobb dráma: Ken Ludwig The Game’s Afoot című színdarabja.
  • A legjobb televíziós sorozat forgatókönyve: Alex Gansa, Howard Gordon és Gideon Raff szerzőhármas a Homeland című sorozat első évadja első részének (Pilot) forgatókönyvéért.

A fenti listára tekintve úgy tűnik, hogy a magyar olvasóközönség egyelőre nem sok szerzőt ismerhet a díjazottak közül. De ha arra gondolunk, hogy ma már a műfaj klasszikusai közé tatozó szerzők közül is többen szintén ismeretlen vagy kevésbé ismert íróként kapták meg az Edgar-díjat, lehet, hogy néhány év vagy évtized múlva az idei győztesek közül is többen felsorakoznak majd a műfaj nagyjai mögé. Addig is pedig abban bízhatunk, hogy a közeljövőben talán magyar fordításban is elolvashatunk néhányat a díjazott művek közül.

Forrás:


Vidd hírét!
  •  
  •