Újdonságok május elején

Vidd hírét!
  •  
  •  

Ha valaki korábban olvasta Brenner nyomozó történeteit (legalább egyet!), annak minden bizonnyal ünnep lesz május negyedike: visszatér ugyanis Wolf Haas magándetektívje. Brennert ezúttal sofőrként látjuk viszont: egy menő építési vállalkozó kétéves kislányát fuvarozza. Amikor a gyerek egy tankolás közben eltűnik a kocsiból, Brenner kénytelen ismét belevágni a korábban megutált nyomozói munkába.


A visszatérés kissé képlékeny kifejezés jelen esetben: Brenner valójában egyszer sem tűnt el, de a 2003-as Az örök élet után szárnyra keltek olyan hírek, miszerint a népszerű osztrák szerző megelégelte Brennert, és abbahagyta a sorozatot – az olvasók nagy bánatára. És valóban, a hatodik regény befejezése a sorozat végét sejteti, de ott maradt az a kiskapu, ami 2009-ben lehetővé tette Brenner visszatérését. Az osztrák olvasók hat évet szenvedtek Brenner nélkül, nekünk, magyaroknak a Scolar Kiadó szinte rögtön a hatodik után elhozta a hetediket is. Jelentem: egyelőre tényleg nincs több Brenner, de reméljük a legjobbakat, és innen is üzenjük Ausztriába, hogy még több Brennert kérünk!

Szintén a Scolar gondozásában jelenik meg Soros György legújabb könyve. A legendás üzletember könyvében a Financial Times és a New York Review of Books hasábjain megjelent legújabb tanulmányai olvashatók. A 2008-as hitelválság és következményei című művének folytatásaként is felfogható bestseller közérthető magyarázatokkal, lényegre törő eszmefuttatásokkal világítja meg az amerikai és az európai piacokon – s ennek következtében a világgazdaságban – tapasztalható viharokat. Kitér a gazdasági összeomlást megalapozó hibás intézkedésekre, és nagy fejezetet szán az euróválság összetett problematikájának. Soros György a Soros Fund Management elnöke és egyben a nyílt társadalmakat támogató globális alapítványhálózat létrehozója. Számos sikerkönyv szerzőjeként munkái közé tartozik: A 2008-as hitelválság és következményei, A globális kapitalizmus válsága, A nyílt társadalom, Az amerikai hatalmi lufi, A gyarlóság kora. Budapesten született, jelenleg New Yorkban él.

Az Agave Könyveknél május elején bemutatkozik egy új szerző: az amerikai John Scalzi az ezredforduló után feltűnt sci-fi írók nemzedékének termékeny és invenciózus tagja, 2010 óta az Amerikai Science-Fiction és Fantasy Írószövetség elnöke. Május 10-én megjelenő regénye, a Vének háborúja az azonos című, hét epizódos regényciklus első darabja.  Scalzi a Vének háborújában egy olyan világot ír le, ahol az ember már űrbéli gyarmatokon él, és folytat kegyetlen harcokat újabbakért a Gyarmati Véderő vezetésével. Erre mindenképp szükség van, ugyanis az erőforrások szűkösek, lakható bolygókból pedig kevés van, és emiatt a kivándorlást erősen korlátozzák a Földről. Sokaknak csak az a lehetőség marad, hogy a hetvenöt éves kort elérve jelentkezzenek katonának, majd két év frontszolgálat után letelepedjenek valamelyik kolónián, busásan megjutalmazva. Nem csak emiatt hangzik csábítónak ez a lehetőség: a közvélekedés szerint a Gyarmati Véderő valamilyen módszerrel meg is fiatalítja az embereket, hiszen öregekkel nem lehet harcba indulni. Úgyhogy John Perry két dolgot tett a hetvenötödik születésnapján. Meglátogatta a felesége sírját, majd belépett a hadseregbe. Csak két évet kell túlélnie. Azt viszont még ő sem sejti, hogy milyen megpróbáltatások várnak rá – a brutális háborúk és az otthon fényévekre nyúló távolsága örökké megváltoztatja az embert. Valami sokkal különösebbé és veszélyesebbé.

Az Európa Könyvkiadó is bemutat egy új szerzőt a magyar olvasóközönségnek: Alain Mabanckou kongói születésű költő és regényíró, Franciaországban rendkívül népszerű, 2006-ban Renaudot-díjjal jutalmazták irodalmi munkásságát. A Törött pohár cselekménye Afrikában játszódik. Alig nyílt meg a furcsa nevű kocsma, az Útrakelt hitel, máris felborzolta a kongói kedélyeket, a helyi hatóságok a jó erkölcs nevében fordulnak ellene, így bezárás fenyegeti. Szerencsére a tulajdonos, Makacs Csiga, nevéhez hűen, eltökélten tartja a frontot, így válhat e hely a társadalom kirekesztettjeinek menhelyévé, akiket az üveg iránti vonzalom hív egybe mániákusan ezen a helyen, ahol a kosz és a nyomor jól megfér a bunyóval és a mámoros nevetéssel.

Törött Pohár, a megfáradt vén alkesz, korábban tehetséges iskolai tanító, mostanság a helység krónikása, akinek a kocsmáros füzetet és ceruzát nyom a kezébe, hogy írja le az ott zajló kalandokat, a csodabogár vendégek hőstetteit. A “küldetés”-nek hamar híre kel, és a kocsma hírhedt figurái sorjában jelentkeznek Törött Pohárnál.
Törött Pohár maga is kitárulkozik, visszapörgeti saját életét, vall anyjáról, aki a Csinuka folyóban lelte halálát, szerelemről, csalódásról, gyermekkorának régvolt pillanatairól, amikor viharlámpa fényénél olvasott, ami felkavarta, mint egy utazás, mint az evezőlapát a folyam vizét… de minden történet a végső lépést késlelteti és érleli, hiszen Törött Pohár dolga már csupán a küldetés teljesítése, hogy elindulhasson végre a könnyek partján a Csinuka felé…


Vidd hírét!
  •  
  •