Hogyan írjunk bestsellert?

Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

Olvasóként mindenki érezte már, amikor végre kézhez kapott és elolvasott egy bestsellernek kikiáltott regényt, hogy csalódott benne? Hogy rossz a stílus, gyengécske a cselekmény és „sántítanak” a karakterek? Vajon efféle nyálas, bőr alá bújós beszéd kell csak a sokmilliós példányszámú eladáshoz?– kérdezhetnénk sokszor és joggal. Hiszen bárki írhatna ilyent.


Azonban mégsem olyan könnyű bestsellert írni. Bizonyíték erre az a sok kutató és kiadó, akik egész karrierjüket arra tették fel, hogy kiszámolják a biztosan befutó könyv és író képletét. És nem találták meg a megoldást…

Akik nagyon szeretnének íróvá válni, bizonyára figyelmes olvasói lesznek James Hall legújabb „tankönyvének”: Hit Lit: Cracking the Code of the 20th Century’s Biggest Bestsellers (Törjük fel a XX. század legnagyobb bestsellereinek kódját). Biztos, hogy sokat lehet tanulni ebből az írásból, de a tuti receptet talán ez sem képes megadni. Mindenesetre Hall, aki regényíró és írást oktató tanár, felállította a tizenkét legsikersebb bestseller listáját. Ezek többmilliós példányszámban keltek el megjelenésük idején, és azóta is folyamatosan jelen vannak a könyvpiacon: Elfújta a szél, Peyton Place, Ne bántsátok a feketerigót!, A babák völgye (Valley of the Dolls), A Keresztapa, Az ördögűző, Jaws, Holtsáv, Vadászat a Vörös Októberre, A Cég, Madison County hídjai, A Da Vinci-kód. Annak ellenére, hogy a lista nagyon sokszínű, Hall állítja, hogy van közös vonás bennük: mind a tizenkét könyv variánsa egy közös ősnek, aktualizálva a mindenkori olvasó számára.

Nézzünk még néhány állítást Hall teóriájából. A bestsellerek általában a következő témákat ölelik fel: széttört családok, lelki-erkölcsi kérdések és kételyek, tanítói szándék, forró társadalmi-politikai-környezeti problémák. De ugyanezeket a témákat számos más (nem sikeres) mű is feldolgozza.

Ha a karaktereket tekintjük Scarlett O’Harától Michael Corleoneig, akkor mi a nyerő? Az impulzív, állandóan magas érzelmi hőfokon égő szenvedélyes szereplő vagy a megfontolt, lassú, meggondoltan cselekvő? Hall szerint mindegy, csak már a cselekmény első pillanatától kerüljön szoros érzelmi kapcsolatba az olvasóval.

Hall azt is bebizonyítja, hogy a drága promóciós kampányok nem nagyon tudják befolyásolni az olvasók vásárlókedvét – minden hiedelemmel ellentétben. Michael Korda, a híres kiadó ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta: A minden heti bestseller-listás könyvek legalább fele hatalmas meglepetés saját kiadóiknak is. Az igazi reklám, az igazi siker-faktor az, ha az olvasók egymásnak ajánlják a könyveket. Akkor van eladás.

Tehát miért van, hogy az olvasóközönség egyenesen beleszeret egyes (talán nem túl jó) könyvekbe, másokba meg nem? Hallnak erre is van van válasza: az igazi bestseller egyedi és kreatív egybegyúrása a tradicionális témáknak és műfajoknak. Vagyis: a megszokott elemek kombinálása szokatlan módon. Például az Elfújta a szél a karrierista nő témáját helyezi egy romantikus történelmi keretbe, A Keresztapa a családregényt kombinálja gengsztertörténettel, A Da Vinci-kód nagy húzása, hogy az elcsépelt történelmi-vallási kérdést egy gyors-léptű thrillerbe ágyazza.

Egy másik tényező, ami nagyban meghatározza egy regény bestsellerré válását, az a szerencse és az időzítés. Hall itt példaként E. L. James Fifty Shades of Grey (A szürke ötven árnyalata) című regényét említi. Százával jelentek meg előtte hasonló témájú regények hasonló karakterekkel és mégis ez lett a befutó (köszönhetően a Stephenie Meyer-féle Twilight-jelenségnek is). Az is érdekes, hogy az olvasók – talán furcsa módon – hűségesek egy-egy íróhoz, műfajhoz, témához. Amelyik író egyszer befutott, az esélyes arra, hogy minden műve bestseller legyen (akár jó könyv, akár nem).

Mindenek ellenére örök rejtély marad, hogy mi választ el egy jó könyvet (legyen az bestseller vagy sem) egy fércmunkától. Erre semmilyen tudományos módszer, képlet vagy bevált recept nincs.


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •