Újra kiadnák Hitler művét Németországban

Vidd hírét!
 
 

Várhatóan még 2015-ben újra kiadják Németországban Adolf Hitler Mein Kampf című, nemzetiszocialista művét. A második világháborút követően a könyv publikálását beszüntették, ám 70 év után a szerzői jogok lejárta előtt újra kiadásra kerül – jelentette be a jogtulajdonnal rendelkező bajor tartományi kormány.

Újra kiadnák. Jó ötlet?

A bajor tartományi kormány tervei szerint az új kiadás részletes kritikai kommentárokkal lesz ellátva, ezáltal is elkerülendő, hogy a könyv a neonácik által terjesztett szövegváltozatok révén legyen mérvadó. “Tisztázni szeretnénk egyszer, s mindenkor, hogy a könyv milyen értelmetlenségeket tartalmaz és milyen világméretű katasztrófát idézett elő gondolatmenete” – nyilatkozta Markus Söder bajor tartományi pénzügyminiszter. A bajorok az újrapublikálásnál is tovább mennének: szándékukban áll egy oktatásra szánt verziót, egy angol nyelvű kiadást, valamint egy e-book és hangoskönyv formátumot is kiadni. A hír hallatán Stephan Kramer, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának főtitkára ellenvetésének adott hangot, mondván az oktatásra szánt könyvváltozat a náci eszme erősödéséhez vezetne.

Hitlert 1923-ban ötéves börtönbüntetésre ítélték, miután az úgynevezett müncheni sörpuccs kudarcba fulladt. A landsbergi fogdában kezdte el írni művét, amelyet a feltételezések szerint Rudolf Hessnek, akkori helyettesének diktált le, ám az újabb kutatások eredményei azt mutatják, hogy mégiscsak saját maga gépelte le az irományt. A Mein Kampf (Harcom) első kötete 1925-ben, a második 1926-ban jelent meg. Eredeti címe A hazugság, butaság és gyávaság elleni harc négy negyed éve lett volna, ám végül az erőteljesebb Mein Kampf cím mellett döntött a szerző. 1930 után a könyvet átméretezték Biblia formátumra (12X18,9 cm), majd 1936-tól házasságkötéskor minden ifjú pár részesült egy példányban, az állam jóvoltából.

A hiedelmekkel ellentétben a Mein Kampf Németországban nem tiltott  könyv, antikváriumokban értékesíthető, birtoklásáért nem szabnak ki büntetést. Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában ugyancsak fellelhető a könyv, a szólásszabadságra hivatkozva nem tiltották be. Magyarországon a Fővárosi Bíróság 1997-ben betiltotta a könyv két magyar nyelvű kiadását.

A Mein Kampf kereskedelemben való értékesítése mérsékelt, a bajor tartományi kormánynak ezúttal is az a célja, hogy kereskedelmileg minél kevésbé vonzóvá tegye a tervezett kiadásokat.


Vidd hírét!