A Könyvhétre hangolunk: Alexandra

Vidd hírét!
 •  
 •  
 •  

Az Alexandra Kiadócsoport nagyszerű könyvekkel készül a 2012-es Ünnepi Könyvhétre. A Kiadócsoporthoz tartozó egyes kiadók kínálatából válogattunk néhány nagyon ígéretes kötetet. Kezdjük rögtön az Alexandra Kiadóval, és az egyik legnagyobb magayr zeneszerzővel, Bartókkal.


Temesi Ferenc negyven évvel ezelőtt határozta el, hogy megírja Bartók Béla, a világhírű magyar zeneszerző és zongoraművész regényét. Eltökélt kutatómunka, a tényekben és lelkekben való kitartó nyomozás után felkavaró, szenvedélyes életírás vagy inkább fiktív életfilm született, melyben egy huszadik századi utazót látunk, aki hol szapora, hol bizonytalan lépéseivel egyre közelebb kerül a világhoz és önmagához.

Aztán világossá válik, hogy két utazóval van dolgunk. Hiszen a szerző, az Életrajzoló útját is végigkövethetjük Bartókhoz. És önmagához. Ennek a regényírói elgondolásnak köszönhető, hogy a mű mindvégig izgalmas módon kapcsolódik a jelenhez, a ma Magyarországához. És a 21. század egyik alapkérdéséhez: az identitáshoz, az identitáskereséshez.
Hogy mit jelent bartóki módon magyarnak és művésznek lenni? Temesi Ferenc regénye nem csupán felveti, de az aranymetszés törvényeit betartva meg is válaszolja ezeket a kérdéseket. S a mindmáig ápolt elvont és már-már éterien tiszta Bartók-kép egyszerre megélhetővé, személyessé válik. Temesi Ferenc Bartókja a külső és belső utak szövevényes regénye. Jelentős irodalmi tett.

Az Alexandra kínálata túl sokszínű ahhoz, hogy csak egyet ragadjunk ki, muszáj ezt is megemlítenünk: Kathleen Grissom tollából a Tölgyfa a dombtetőn. A hétesztendős Lavinia egy Írországból az Újvilágba tartó hajó fedélzetén árvaságra jut. Egy virginiai dohányültetvényre kerül, ahol a konyhában dolgozó rabszolgákkal él és dolgozik együtt. Belle, a gazda törvénytelen lánya veszi a szárnyai alá, és Laviniában mély ragaszkodás alakul ki fogadott családja iránt, bár fehér bőre megkülönbözteti tőlük. A lányt idővel befogadja az úri ház világa, ahol a gazda szinte sosincs jelen, az úrnő pedig ópiumfüggőséggel küzd. Lavinia a két világ határán egyensúlyoz. Amikor választás elé állítják, veszedelmes titkok látnak napvilágot.
A 18-19. század fordulóján az ültetvények világa feszültséggel, kiszolgáltatottsággal, erőszakkal volt teli. A “Tölgyfa a dombtetőn” megrázóan mutatja be ezt a miliőt, miközben azt járja körül, mit jelent a család, a szeretet és a hűség fogalma.

Az Alexandra Kiadó más könyvei:

 • Paula McLain: A párizsi feleség
 • Jávorkai Judit: Lájfsztori 2.
 • Pusztai Anna: Anna választása
 • Ulysses Moore: A sötétség útvesztője

A Noran Könyvesháztól mi mást választhatnánk, mint Móricz Zsigmond naplóinak második részét, amely az 1926 és 1929 közötti idősza­kot öleli fel. E naplókra is, mint ahogyan az előzőekre, a töredékesség a jellemző 1928-ig. A kötet különböző forrásokból, a Petőfi Irodalmi Múzeumban és magángyűjteményekben található feljegyzésekből, levelekből, füzet- és könyvrészekből áll. A kezdéssel és befejezéssel megformált 1929-ben írt naplókönyv jóvoltából először találkozhatunk kész szerzői kézirattal.

Móricz 1926-ban házasságot köt Simonyi Máriával, akivel egyben közös munkára szerződik. Felolvasókörutakon jár és szerzői esteket tart színésznő feleségével határon innen és túl, sikereket és bukásokat ér meg színpadi szerzőként.

Az 1924-25-ben megélt írói válsághelyzet lényegében nem oldódik meg 1929-ben sem, amikor felvetődik a kérdés, miért nem ír regényt Móricz Zsigmond. Az év végén ott áll előtte a nagy lehetőség: megvalósítani a Nyugat új szerkesztőjeként a nemzeti koncentráció irodalmi programját.

A Noran Könyvesház más könyvei:

 • Sárközi Mátyás: A Szfinxtől egy üres szobáig
 • Balogh Robert: 3 percesek C. E. jeligére
 • Finta Szilvia Hanna: A szív ügye

A Cartaphilus Könyvkiadót (többek között!) a minőségi szórakoztatóirodalmi köteteiről is fel lehet ismerni. Most sem hazudtolják meg magukat; nekünk Adam Blake regénye, az A Júdás-összeesküvés keltette fel a figyelmünket. Az egykori zsoldoskatona, Leo Tillman és a becsvágyó zsaru, Heather Kennedy érthetetlen halálesetek ügyében nyomoz. A szálak a holt-tengeri tekercsekhez és a benne rejlő, halált hozó evangéliumhoz vezetik őket. Tillman és Kennedy élete azonban csakhamar halálos veszélybe kerül, amikor sötét lelkű gyilkosok veszik őket üldözőbe, akik vért sírnak, és Júdás leszármazottainak hiszik magukat. Ezek a “bukott angyalok” mindenre készek, hogy megvédjék a tekercsek világot megrengető titkát… a titkot, hogy hogyan halt meg valójában Krisztus.

A Júdás-összeesküvés, amelynek története egy látványos repülőszerencsétlenségtől egy londoni egyetemen történt brutális gyilkosságon át egy mexikói fantomvárosig vezet, a leglebilincselőbb és a legtöbb meglepetéssel szolgáló krimi a Da Vinci-kód óta.

A Cartaphilus Könyvkiadó más könyvei:

 • Agota Kristof: Tegnap / A szörny
 • Chad Harbach: A védekezés művészete

A Geographia Kiadó is két remek könyvvel készül a Könyvhétre, a kettő közül mi a Grzimek-család kalandját emelnénk ki. A kötet a nemzetközi állat- és környezetvédelem egyik legnagyobb kalandjáról szól. Egy apa (Bernhard Grzimek) és 23 éves fia (Michael Grzimek) zebracsíkos repülőgépükkel a Föld egyik legvarázslatosabb vidékére, Tanzániába utaznak, hogy megakadályozzák a Serengeti Nemzeti Park önkényes területzsugorítását, és az ott élő, páratlanul gazdag állatvilág pusztulását. Munkájuk közben, mely Michael tragikus halálával fejeződik be, nemcsak az állatokhoz kerülnek közelebb, hanem a sztyeppekék lakóival is megpróbálnak kapcsolatba lépni. A küldetés végén Michael, a fiú meghal. Ez a könyv neki állít emléket.

A Geographia Kiadónál megjelenik még William Blackertől az Időtlen utakon.


Vidd hírét!
 •  
 •  
 •