Elhunyt Ray Bradbury

Vidd hírét!
 
 

2012. június 6-án reggel Los Angelesben elhunyt Ray Bradbury író. A szomorú hírt megerősítette a családja és életrajzírója, Sam Weller is. A Marsbéli krónikák és a Fahrenheit 451 szerzője augusztusban töltötte volna a 92. életévét.

Bradbury 1920. augusztus 22-én született az illinoisi Waukeganben. Más egész fiatal korától a könyveket bújta, legtöbb idejét a helyi könyvtárban töltötte, és olyan szerzők könyveit olvasta, mint H. G. Wells, Jules Verne, Frank Baum vagy Edgar Rice Burroughs. Máskor a nagynénje olvasott fel neki, később ő bíztatta arra is, hogy írjon. Az olvasmányok hatására döntötte el, hogy író lesz, de gyerekként egy másik világ, a mágusok varázslatos világa is csábította.

Ray Bradbury (1920 - 2012)

1934-ben költözött Los Angelesbe, azóta itt élt. Költészetet is tanult, novellaíró kurzusokra járt, de soha nem felvételizett felsőfokú intézménybe. Újságárusként dolgozott, és 18 éves korától már sci-fi-történeteket publikált különböző magazinokban. Az első írása 1938 januárjában jelent meg az Imagination!-ben; a következő évben saját magazinjában, a Futuria Fantasia-ban folytatta a publikálást.

Első komoly sikerét 1950-ben aratta a Marsbéli krónikákkal, ezt 1953-ban a Fahrenheit 451 követte. 11 regényt és számtalan novellát írt, munkásságát számos díjjal jutalmazták. 2004-ben National Medal of Arts-érmet kapott az Egyesült Államokban, 2007-ben a franciák Ordre des Arts et des Lettres-érdemrenddel tüntették ki, 2010-ben a 90. születésnapján a szarajevói SF Club PulSar Pulsar-díjat ítélt oda neki. Szülővárosában egy park őrzi a nevét, de már egy aszteroidát is elneveztek róla. Az Amerikai Sci-Fi és Fantasy Írók 1992-ben alapították meg a Ray Bradbury-díjat, amellyel forgatókönyvírókat jutalmaznak.

Bradbury az elmúlt években is sokat írt, noha nemrég egy szélhűdés is érte. Az AP szerint Los Angeles-i otthonának alagsori irodájában minden nap írt, a keze alól regények, színdarabok, forgatókönyvek és költemények kerültek ki, de a város irodalmi eseményein is sűrű vendég volt.


Vidd hírét!