A Könyvhétre hangolunk: Atlantic Press

Vidd hírét!
 
 

Az Atlantic Press Kiadó idén először van jelen az Ünnepi Könyvhéten és három érdekes könyvvel mutatkozik be. A három kötet közül kettőre magától a szerzőtől is szerezhetsz egy autogramot, ha a napokban kilátogatsz a Vörösmarty térre. A kiadó standját nagyon egyszerű megtalálni: a Gerbeau cukrászda előterében, jobboldalt, a nagyszínpad mögött vannak. A pontosabb tájékozódásban a segítsédegre lehet a mellékelt kép is – klikk a nagyobb méretért.

Elsőként hadd ajánljuk Kálmán Mari második regényét, amelyben sokszor, sokféleképpen feldolgozott fogalmakkal foglalkozik a szerző: asszimiláció, integráció, identitáskeresés. Az Ecetudvar című kisregény mindezt új, eddig kevéssé ismert szemszögből, a második generáció hétköznapi küzdelmein keresztül mutatja be. A regény főhőse egy épp csak öntudatra ébredő fiatal lány, akinek meg kell küzdenie szülei mindent és mindenkit kirekesztő, betegesen zárt világával, és paranoiás anyja zsarnokságával. Az e világból való kilépése a szülői házzal való teljes szakításhoz vezet.

Azonban a falakon kívüli világ sem elfogadóbb vele. Az előítéletekkel párkapcsolatában is szembe találja magát. Harcba száll a kétirányú előítélettel, küzd kapcsolata megmentéséért. E küzdelem veszteseként, talajt vesztetten, máshol kezdi keresni a gyökereit. Egy régi osztálytárs meghívására Izraelbe megy. A hatvanas évek prospektusaiban „olvasztótégelynek” hirdetett ország egzotikus kavalkádjában azonban még kívül álóbbnak, még idegenebbnek érzi magát. Mikor rájön, hogy kívülállásának oka elsősorban önmagában keresendő, visszatér Magyarországra, hogy szembenézzen az előítéletekkel, és folytassa önmaga keresését.

A szerző hű marad a Talyigás Irma esetében megismert és sikert hozó stílusához: humorral, néhol iróniával kezeli a fajsúlyos témát, így az nem csak elgondolkodtató, hanem számos helyzet- és jellemkomikuma okán élvezetes olvasmány is. A szerző a könyvet június 8-án, pénteken 17 órától dedikálja a 20-as számú pavilon előterében, de ugyanitt megvásárolható Kálmán Mari  első regénye, a Talyigás Irma és az Ürdög című is.

Szerelem, kaland, romantika, boszorkányság, alkímia – ezek az elsőkönyves Trux Béla regényének főbb jellemzői. Ezernyi érzelem, szín és illat elegyedik ebben a monumentális ívű történelmi regényben, mely egy szerelmi gyilkosság árnyékában kezdődik. A romantikus dráma és a lovagi élet hiteles részletei mintha filmvásznon bontakoznának ki korhű részletességgel a különlegesen gazdag történetben. A regény a német kisnemesi származású Tristan von Zorn lovag viszonytagságos életét, egyszersmind a kereszteshadjáratok korának alkonyát varázsolja elénk meghökkentő elevenséggel. Tragikus végű szerelmi kalandja után Tristan a Templom rendjéhez menekül, s így akaratlanul részese lesz a késő lovagkor legmegrázóbb eseményeinek: Tripolisz ostromának és a Szentföld elleni végső hadjárat előkészületeinek. És amikor Tristant a történelem félholtan a porba sújtja a keresztesekhez csatlakozó kalandorok miatt, egy kivételes képességekkel megáldott gyógyító lány és egy új szerelem visszahozza az életbe. Igaz, csak azért, hogy felkészülhessen az utolsó nagy kalandra, mely a második kötetnek (A templomos utolsó háborúja) lesz a témája.

Trux Béla szombaton, június 9-én 17 órától dedikálja a könyvet az Atlantic Press és az Aba Könyvkiadó standján.

Akár csak Trux Béla regénye, Pergel Zsolt könyve is az Aba Könyvkiadó gondozásában látott napvilágot – ezt is az Atlantic Press standján kell keresni a Könyvhéten. Az Apácabordély megtörtént eseményeket beszél el, s az igaz történetek sokszor – esetünkben is – izgalmasabbak a fantáziaszüleményeknél.

A vidéki város ÁVH-főnöke egy viszontszívesség fejében egy évvel elhalasztja az apácazárda megszüntetését, hogy Borbála biztonságban legyen, amíg az „elvtársak” eltakarítják szerelmét. Borbálának egyetlen bűne van: egy arisztokrata családból származó fiúba szeretett bele. Az apácazárda megszentelt falai között a lányt vaskos, vagy inkább mocskos meglepetések várják. Az oda bejáratos papok és az apácák egész más dolgokkal foglalkoznak ott, mint ami ilyen helyen várható. Ő maga is áldozatává válik a minden képzeletet felülmúló képmutatásnak, mely az egész korszakot jellemzi. A fiatal lány tiszta lelkét és érzéseit azonban semmilyen erőszak nem törheti meg.

Borbála nem csupán egy gátlástalan „káder” apa gonoszságának áldozata. Egy szürreális korban kamaszodik, amikor Magyarország a Rákosi-éra és a Horthy-korszak minden romlottságát egyszerre kénytelen elszenvedni. Sorsa biztosan nem tipikus, de a szerző nem is a tipikust keresi könyveiben, hanem a valóságost.


Vidd hírét!