Ismét Patrick Ness a Carnegie Medál győztese

Vidd hírét!
 
 

Csütörtökön, 2012. június 14-én hirdették ki az egyik legrangosabb brit gyerek- és ifjúsági irodalmi díj, a Carnegie Medál győztesét. A nyertes regényt nyolc könyvet tartalmazó szűkített listáról választották ki. A listán szereplő szerzők közül néhányan a magyar olvasóközönség számára is ismertek, sőt a jelölt könyvek között is van olyan, ami már megjelent magyarul. Íme tehát a lista:

  • David Almond: My Name is Mina. A szerzőtől a Pongrác Kiadó gondozásában jelent meg több könyv is az elmúlt években: Skellig – Szárnyak és titkok (2009), Csókás nyár (2011) és Dave McKean-nel közösen A vadóc (2009. A Skellig egyébként 1998-ban elnyerte a Carnegie Medált. Ezen kívül a szerző – több más irodalmi díj mellett – megkapta a Hans Christian Andersen Díjat is 2010-ben.
  • Lissa Evans: Small Change for Stuart
  • Sonia Hartnett: The Midnight Zoo
  • Ali Lewis: Everybody Jam
  • Andy Mulligan: Trash. A könyv magyarul is megjelent az idén az Athenaeum Kiadó gondozásában, mi is írtunk róla recenziót az Olvasóteremben.
  • Patrick Ness: A Monster Calls. A szerző nem ismeretlen a magyar olvasók számára, hiszen Chaos Walking című trilógiájának első két kötete magyarul is megjelent: Kés a zajban (2010), Válasz és Kérdés (2010).
  • Annabel Pitcher: My Sister Lives on the Mantelpiece
  • Ruta Sepetys: Between Shades of Grey

A 2012-es Carnegie Medált Patrick Ness könyve nyerte el. Ness 1971-ben született, Londonban élő amerikai író. Angol irodalmat tanult a Dél-Kaliforniai Egyetemen. Első írása a Genre magazinban jelent meg 1997-ben. Monsters of Men című regényével tavaly is ő nyerte a díjat, így idén sikerült megismételnie Peter Dickinson eddig egyedinek számító teljesítményét, hogy két egymás utáni évben is megkapta a Carnegie Medált.

A Carnegie Medál egy rangos brit irodalmi díj, amelyet évente ítélnek oda egy gyerek- vagy ifjúsági könyv szerzőjének. A díjat 1936-ban alapították a skót származású filantrópus, Andrew Carnegie (1835-1919) emlékére. Carnegie az acéliparban szerzett vagyonából több mint 2800 könyvtárat alapított az angol nyelvterületeken, halála után a nagy-britanniai közkönyvtárak fele Carnegie-könyvtár volt. A díj egy aranyérméből és 500 angol fontból áll, amelyet a győztes egy általa választott könyvtárnak ajánl fel.

A Carnegie Medált a CILIP (Chartered Institute of Library and Information Professionals), a könyvtárosok és információs menedzserek több mint 24 000 tagot számláló szakmai szervezete ítéli oda. A jelöléseket a CILIP Youth Libraries Group (YLG) nevű testülete végzi. A YLG 12 gyerekkönyvtárosból álló zsűrit jelöl ki. A 2012-es díj esetében a jelölési időszak 2011. szeptember 1-jén kezdődött és október 21-ig tartott. A beválogatható műveknek elsőként 2010. szeptember 1-je és 2011. augusztus 31-e között – tehát a 2010/2011-es tanévben – kellett megjelenniük, Nagy-Britanniában. Az eredetileg más országban megjelent könyveknek a megjelentést követő három hónapon belül Nagy-Britanniában is meg kell jelleniük ahhoz, hogy jelölhetők legyenek a díjra. A teljes jelöltlistát 2011. november 4-én tették közzé. Ezt követően a zsűri tagjai elolvastak és értékeltek minden jelölt könyvet, és 2012. márciusáig összeállították a fent is ismertetett szűkített listát. A győztes regényt az  a 2012. júniusi díjátadó ünnepség keretében hirdették ki.

A Carnegie Medállal együtt kerül átadásra a legjobb gyerekkönyv-illusztrációért járó Kate Greenaway Medál. A díjat 1955-ben alapították a neves könyvillusztrátor és író, Kate Greenaway tiszteletére. A díj jelölési kritériumai hasonlóak a Carnegie Medáléhoz, a kitüntetés pedig szintén egy aranyérem és 500 angol font. A 2012-es díjra összesen nyolc illusztrátort jelöltek. A győztes szintén Patrick Ness könyvéhez kötődik: a könyv illusztrátora, Jim Kay kapta a kitüntetést.

Forrás: http://www.carnegiegreenaway.org.uk


Vidd hírét!