Fehér írók többségben

Vidd hírét!
  •  
  •  

2011-ben a New York Times által recenzált könyvek 90%-át fehér bőrűek írták, állítja Roxane Gay. Az írónő és asszisztense 14 héten át heti 16 órát töltött azzal, hogy átnézze a New York Times által közölt könyvkritikákat. A vizsgálat során megállapították, hogy a New York-i magazin a fehér bőrű szerzőket részesíti előnyben.

A lap tavaly összesen 742 kötetről közölt recenziót, ezek közül 655 könyvet fehér ember írt (437 férfi, 217 nő, egy transznemű), 31-et afrikai vagy afroamerikai (21 férfi, 10 nő), kilencet spanyol ajkú (nyolc férfi, egy nő), 33-at ázsiai (19 férfi, 14 nő), nyolcat közel-keleti (öt férfi, három nő), hatot pedig olyan nemzetiségű, akiknek a faji hovatartozását képtelenek voltak beazonosítani.

Roxane Gay felmérésének eredményei

Gay azt mondja, hogy a számok önmagukban lehangolóak, de őt nem lepte meg az eredmény. A színesbőrű írónő azt mondja, hogy a számok a könyvkiadásban is tapasztalható általános tendenciát tükrözik: a nyomtatásban megjelent könyvek többsége fehér író tollából származik.

“Napjainkban minden írónak nehéz kiadni egy könyvet. Mindenki küszködik – mondja Gay. – A színesbőrű szerzők azonban nem csak akkor szembesülnek ezzel a nehézséggel, amikor egy könyvet ki akarnak adni, de egy sokkal nehezebb útat is be kell járjanak, ha azt akarják, hogy az az alkotás, amelyen dolgoztak, kiérdemelje a kritikusok figyelmét is.”

Az írónő hozzátette: az adatok nem elégségesek ahhoz, hogy konkrét következtetéseket lehessen levonni belőlük. Csak egyetlen magazin kritikáit vizsgálták, és csak egyetlen év termését nézték meg, ráadásul azt sem említi sehol, hogy az adott évben összesen hány könyv jelent meg Amerikában a vizsgált csoportokon belül.

Mielőtt bárki rasszistának nevezne, kijelentjük: mi az Olvasoterem.com-nál soha nem a bőrszín alapján válogatjuk meg a szerzőket. Valójában nem a szerzőket válogatjuk, bár van néhány olyan író, akinek a neve garancia arra, hogy jó könyv kerül a kezünkbe. 2011 folyamán mi 153 könyvről írtunk recenziót, és a szerzők 23%-a nő – azt hiszem, hogy ezen a téren nem is állunk olyan rosszul. A faji hovatartozást illetően azonban már egészen eltolódnak a számok. A 153 könyv esetében csupán két latin, három ázsiai és egy fekete szerzővel volt dolgunk, a fennmaradó 147 kötetet fehér ember írta. A számok nekünk nem mondanak semmit, de ha a könyvekre emlékszünk vissza, csupa jó olvasmányélménnyel gazdagodtunk. Ha valaki a számokból bármilyen következtetést próbálna levonni, úgy: nem volt szándékos! Bármire is gondolnátok!

Forrás: Guardian


Vidd hírét!
  •  
  •