Nem adják ki a Kedves Jóistent Izraelben

Vidd hírét!
  •  
  •  

Alice Walker nem engedélyezte leghíresebb regényének, a Kedves Jóistennek az izraeli megjelenését, mert szerinte az országban a palesztinokkal szemben faji megkülönböztetést alkalmaznak és üldözik őket. A Pultizer-díjas írónő ezzel indokolta döntését a Yediot Books-hoz írt levelében. A levelet a PACBI (Palesztin Kampány Izrael tudományos és kultúrális bojkottjáért) honlapján is közölték.


A Kedves Jóisten egy héber nyelvű fordítása már megjelent a 80-as években, ám a közelmúltban a szerző álláspontja némiképp változott. 2011 őszén egy esküdtszék tagjaként vett részt Dél-Afrikában azon a gyűlésen, amelyen a palesztin helyzetről tartottak megbeszélést. Walker azt mondja, hogy az ott elhangzottak nagyon feldúlták.

“Én az amerikai faji megkülönböztetés korában nőttem fel – írja az írónő a levelében -, de ez annál is rosszabb. És csakugyan, több dél-afrikai résztvevő, közöttük Desmond Tutu (Nobel-békedíjas anglikán egyházi vezető, Johannesburg érseke – szerk.) is azt mondta, hogy érzése szerint az izraeli esetek súlyosabbak, mint amilyeneket ők megéltek a Dél-afrikai Köztársaságban az elnyomó fehér uralom alatt az évek hosszú során. Remélem, hogy az erőszakmentes BDS-mozgalom (Boycott, Divestment, Sanctions, azaz Bojkott, Elidegenítés, Szankció – szerk.), amelynek én is a tagja vagyok, kellő hatással lesz az izraeli lakosságra ahhoz, hogy ez a helyzet megváltozzon.”

Walker egy korábbi, a mostanihoz hasonló esetet is megemlít a levelében. Amikor a Kedves Jósiten filmváltozata elkészült, az írónő mindent bevetve lobbizott azért, hogy a produkciót ne mutassák be Dél-Afrikában. A mozifilmnek csak akkor adtak szabad utat, amikor a lakosság felszabadult az apartheid rezsim elnyomása alul. A levelében megköszöni a Yediot Booksnak a könyv iránti érdeklődést, de hozzáteszi: még nem érkezett el az ideje. Ugyanakkor abbéli reményének is hangot ad, hogy erre nagyon hamar sor kerülhet.

A Kedves Jóisten egy fiatal afroamerikai lány útkereséséről szól. Celie, a regény hőse nemcsak a fehérek faji előítéletével, de a saját fajtájának patriárkális, sokszor brutális szokásaival is meg kell küzdenie, ha ki akar szabadulni fojtogató környezetéből. Hódolói szent szövegnek tartják a Kedves Jóistent, Walker a könyvvel elnyerte a Pulitzer- és az amerikai Nemzeti Könyvdíjat is – előbbit nőként és afroamerikaiként is elsőnek. 1985-ben filmet, 2005-ben zenés színjátékot készítettek belőle. Tavaly mi is közöltünk róla egy kritikát.


Vidd hírét!
  •  
  •