Jodi Picoult a lányával írt regényt

Vidd hírét!
 
 

Jodi Picoult (A nővérem húga, Házirend) a lányával közösen írt könyvet a tizenévesekhez, amelyben a főhős, egy jóképű lovag életre kel, és az olvasóval kezd társalogni. A történet egy részét a tündérmesét olvasó 15 éves lány meséli el egyes szám első személyben. A regénybeli szituáció ismerős lehet azoknak, akik látták az Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült Az utolsó akcióhős c. filmet, vagy olvasták a forgatókönyv alapján írt könyvet.

Jodi Picoult-val és lányával, a 16 éves Samantha Van Leer-rel Bob Minzesheimer, a USA Today riportere beszélgetett az új könyvről, amelyből kiderült, hogy a középiskolás lány ötlete volt a közös regény. Tizenhárom éves volt, amikor egy franciaórán arról kezdett álmodozni, hogy milyen lehet egy regény főszereplőjének lenni, és vajon mi történik a főhősökkel, amikor éppen senki sem olvassa a könyvet. Mi van, ha nekik is egy külön életük van? – elmélkedett Van Leer, és felhívta az anyját. Jodi éppen Los Angelesben volt egy könyvbemutató körúton, és a közös könyv ötlete tetszett neki, de kikötötte: tényleg együtt fogják megírni, nem lesz hajlandó könyvet írni a lányának egy ötlet alapján.

Aztán tényleg ketten írták, együtt ültek a számítógép billentyűzete fölött, megbeszélték a történetet, és néha ijesztően egyszerre születtek egyforma ötleteik. A gépelést természetesen Jodi vállalta, mert gyorsabban ír, mint mesélik, és jobban odafigyel a helyesírásra is. Három évig tartott befejezni a regényt, mivel Samantha még iskolába jár, így aztán többnyire csak nyáron és a vakációk idején dolgoztak a könyvön. A közös munka teljes idején nagy volt az egyetértés anya és lánya között, bár néha mindkét félnek voltak ellenvetései. Samantha például szőkének képzelte el Oliver herceget, de végül barna lett, ahogyan azt Jodi akarta; a gyakorlott írónő azt szerette volna, ha viccesre fogják a figurát, és a tündérmesét kissé szarkasztikus hangnemben mesélik el; Samantha azt akarta, hogy inkább legyen sötét, kicsit hátborzongató és ijesztő is. Végül ez utóbbi tekintetében ő győzött.

A regény főszereplője, a tündérmesét olvasó Delilah arról álmodozik, hogy egyszer majd találkozik a mese főhősével, Oliver herceggel. A rövid interjúból kiderül, hogy az alkotóknak is voltak hasonló álmaik: Jodi Picoult Jane Austen Mr. Darcy-jáért rajongott. Az írónő azt mondja, hogy tizenévesként nem is tudott volna elképzelni Mr. Darcy-nál vonzóbb férfit; a mai napig reméli, hogy egyik angliai körútján egyszer csak felbukkan Jane Austen regényhőse. Van Leernek teljesen más az ízlése, ő Peetával talákozna legszívesebben Az éhezők viadalából. Főleg ha tényleg úgy néz ki, mint Josh Hutcherson a filmben – teszi hozzá.

A Between the Lines hazai megjelenéséről még nincs hír, de az alkotópáros azt elárulta, hogy Hollywood már érdeklődést mutat a regény megfilmesítésére. A folytatásról is kérdezte őket a riporter, de erre mindketten azt mondták, hogy előbb az érettségi.


Vidd hírét!