Marlo Morgan: Vidd hírét az Örökkévalónak

Írta : Marlo Morgan
Eredeti cím : Message from Forever
Eredeti kiadás : 1998
Magyar cím : Vidd hírét az Örökkévalónak
Fordította : Sóvágó Katalin
Kiadó : Partvonal Könyvkiadó
Recenzált kiadás éve : 2012
Terjedelme (oldalszám) : 320
95
Vidd hírét!
  •  
  •  

A Vidd hírét az Örökkévalónak a nagy sikereket megért Vidd hírét az Igazaknak folytatása: az amerikai írónő most is Ausztrália ősi kultúrákat őrző, misztikus világába kalauzolja el olvasóit. A regény indítása a várakozásoknak eleget tevő: egy vajúdó asszonyt látunk, amint a természettel és saját testével, illetve világra jövő gyermekeivel teljes összhangban éli meg a szülés/születés csodáját. Pontosan úgy, ahogy ősei sok ezer esztendőn át tették, tisztelve a testében testet öltött lelkeket. Ikreket hoz a világra, egy kisfiút és egy kislányt szül.


Az idill nagyjából a 13. oldalnál hirtelen megszakad, és képen vág a valóság: mindez egy fehér missziós teleptől néhány kilométerre történik, és a táborba visszatérő anyától a születésszabályozási törvény értelmében rögtön elveszik a gyermekeit. Mindkettő árvaházba, illetve nevelőszülőkhöz kerül.

A kisfiú a Geoff nevet kapja, nevelőszüleinél viszonylagos biztonságban nő fel a béresek és cselédek között, de teljes érzelmi sivárságban. Majd a Marshall-család veszi magához, és velük együtt költözik Amerikába. Nevelőszüleinek saját gyermekei születnek, de Geoff helyzetét ezután sem rendezik: le sem nem mondanak róla, de a családnak sem igazi tagja. A fiú ebben a szeretetlen környezetben éri el a serdülőkort, és szinte természetes módon kerül a bandázás, a drog és az alkohol csapdájába. Sehová sem tartozik: a fehérek négernek nézik, a négerek érzik, hogy nem feketebőrű. Gyökereiről alig tud valamit… Huszonéves korában gyilkosságba keveredik, és életfogytiglani börtönre ítélik. Úgy tűnik, el sem kezdődött az élete, és máris kettétört. Élőhalott lett belőle.

A kislányt Beatrice-nek nevezik el az apácák. Különleges intelligenciájú kislány, bár erre senki nem figyel oda. De tudásszomja oda vezeti, hogy titokban sokat olvasson, így nagy műveltségre tesz szert. Amikor az ausztrál árvaház-rendszer befejezettnek tekinti nevelését, cselédnek helyezik el. „Tanult csoki”… Borzasztó becenév. Fiatal nőként megérzi szívében ősei hívását és egy még vadon élő törzshöz csatlakozik. Ösztönösen visszatalál az ősi tudáshoz. Ám azt a világot sem tudja kitörölni lelkéből, amiben felnőtt, így több évtized sivatagi élet után visszatér a „civilizációba”. Emberjogi aktivistaként, a fehér és a bennszülött kultúra közötti közeledés harcosaként dolgozik. Egyik programpont alapján a külföldi börtönökben kallódó ausztrál bennszülöttek hazahozását és a társadalomba való re-integrálását tűzik ki célul. És ekkor a kör bezárul: ráakad ikertestvérére… Bár sejtelmük sem volt a másik létezéséről, a természet törvényei alapján meg kellett találniuk egymást.

Levelezésük apropóján fogalmazódnak meg az „ezt szabad/ ezt kellene” törvényei: 1. Fejezd ki alkotótehetségedet! 2. Ébredj tudatára felelősségednek! 3. Már a születés előtt beleegyeztünk, hogy segítünk másokon! 4. Legyünk érettek érzelmeinkben! 5. Mulattassunk! 6. Gazdálkodjunk az energiánkkal! 7. Élvezzük a zenét! 8. Törekedjünk a bölcsesség megszerzésére! 9. Tanuljunk önfegyelmet! 10. Figyeljünk és ne ítéljünk! Ez tulajdonképpen az Örökkévaló üzenete: lehet máshogy, lehet jobban élni. Lehet úgy, hogy harmóniában létezzünk önmagunkkal és békességben a mellettünk élőkkel, hogy ne szipolyozzuk ki végleg a természetet, és hogy egy élhető világot hagyjunk utódainkra.


Vidd hírét!
  •  
  •