40 000 font egy könyvért

Vidd hírét!
  •  
  •  

Rekordösszegért, 40 630 angol fontért kelt el Agatha Christie egy korai novelláskötete. A Poirot nyomoz (eredeti címén: Poirot Investigates) 1924-ben jelent meg először, az árverésen elkelt darab az eredeti egyik példánya volt. A Dominic Winter Aukciósház három és ötezer font közé tette a könyv kikiáltási árát, de az egy heves licitháborút követően 40 630 fontért talált gazdára. A vevő egy könyvkereskedő, bizonyos Christian Jonkers a Jonkers Rare Books-tól, egy könyvritkaságokat forgalmazó antikváriumtól. Az aukciósház szerint ez a legmagasabb ár, amit valaha Agatha Christie-könyvért fizettek. A korábbi csúcsot A titokzatos stylesi eset egyik példánya tartotta, 2009-ben kelt el 10 000 fontért a Sotheby’s egyik árverésén.


Az 1924-es példány az eredeti borítót is őrzi, ezen volt először látható a belga mesterdetektív. A könyvborító egy elegánsan öltözött férfit ábrázol, fényesre suvickolt cipőkkel, az egyik kezében sétabotot, a másik kezében kalapot és kesztyűket tart. Éppen úgy néz ki, ahogyan az írónő az első regényében, A titokzatos stylesi esetben lefestette: a feje tojásdad alakú, enyhén ferdén tartja, bajusza katonás és sűrű, a ruházata kifogástalan.

Chris Albury árverésvezető szerint az árat az épen maradt borító verte fel. A könyv borítója kulcsfontosságú az ilyen ritkaságok esetében, magyarázta a férfi a Guardiannek. Általában az ebből a korból származó könyveknek hiányzik az első vagy a hátsó borítójuk, gyakran mindkettő, de ezen érintetlen. Azért is számít ritkaságnak, mert a második világháború előtti időkből származó köteteknek általában hiányzik a borítójuk, mivel azt a vásárláskor gyakran levették a könyvről, dobozokba helyezték, és nem adták oda a vevőnek.

A Poirot nyomoz tizenegy történetet tartalmaz a világ leghíresebb belga detektívjéről. A könyv Magyarországon az idén is megjelent az Európa Könyvkiadó gondozásában, de ha antikváriumi példányra vadásznál, keresheted a Poirot munkában cím alatt is – korábban egy másik kiadónál így adták ki. Az ekultúra szerint a novelláskötet “nem tartozik a legjobb Christie művek közé, viszont nem is okoz csalódást – kellemes, szórakoztató olvasmány.”


Vidd hírét!
  •  
  •