Horváth Judit: Rózsák hercegnője

Írta : Horváth Judit
Eredeti cím : Rózsák hercegnője
Eredeti kiadás : 2012
Magyar cím : Rózsák hercegnője
Fordította : -
Kiadó : Officina '96
Recenzált kiadás éve : 2012
Terjedelme (oldalszám) : 95
100
Vidd hírét!
  •  
  •  

A gyűjtemény visszavisz a honfoglalás előtti korba, és a fejedelmeink híres asszonyainak történetét dolgozza fel elsőként. Megtudhatjuk, milyen szerepet kapott népünk sorsában Emesének az álma, honnan származunk, hogyan jutottunk el Pannónia területére. Lenyűgöző mesevilág tárul elénk, amelyet a felnőttek is szívesen olvashatnak, mert nem száraz adathalmaz nagyjainkról, hanem kedves, kerek történetek, amelyekben jó elkalandozni, így megismerni a múlt egy szeletét.


Sokan hangoztatják, hogy példakép nélküli világban élünk, annyira relatívak az értékek, hogy nem lehet követendő példának venni senkit. Az pedig köztudott tény, hogy a gyermekeknek, a fiataloknak szükségük van példaképre. És milyen nagy csalódást jelent számukra, ha egy sztár csillaga leáldozott, pedig mintaként követte, vagy nagyon gyakran történik meg, hogy a toplistavezetőkről kiderül, hogy drogoznak, otthagyják a családjukat, avagy karácsonykor öngyilkosok lesznek. Ez a könyv igazi morális értékekkel rendelkező nőket, asszonyokat állít elénk. Olyanokat, akiket nyugodtan lehet követni, akinek az életútja sok sztár számára irigyelni való lehetne.

Nem a fényűzés, a pompa, a gazdagság szeretete az elsődleges számukra, pedig egy királyi sarjnak abból is bőven akad része, az arany csillogása nem vakította el szemüket, szívüket, hanem megmaradtak az örök emberi értékek képviselőjének: a jóságra, az emberszeretetre, a hűségre példaképek. Gyakran megtörténik, amit ma lenézéssel fogadunk, hogy egy királyi párnak tíz és ennél több gyereke születik, és IV. Béla lányai közül, bizony többnek őrízte meg az alakját az emlékezet. Érték volt az élet számukra, és ezt lenne jó többek között megtanulni tőlük, hogy nem a pénz és a divattal való haladás adja a szív békéjét, hanem valami ennél sokkal drágább, amit nem lehet pénzért megvenni.

Érdekessége a királylányok életének, hogy nagyon gyakran már gyerekkorukban elszakadnak szüleiktől, három-négy évesen útra kell kelniük kíséretükkel a kiszemelt herceg elé, és bizony elég emberpróbáló hazát váltani, amikor még a sajátot sem volt alkalmuk megismerni.

A regényes múlt felelvenítése nem sokkal haladja meg az Árpád-ház uralkodásának idejét, ráadásként a szerző a mellékletben rövid életrajzot ír a könyv egyes szereplőiről, családi kapcsolataikat tünteti fel, és egy térképen betájolja, milyen messzire került el egy-egy magyar királyi ivadék.

Bizony fény derül olyan esetre is, amikor a királynét a férje elküldi maga mellől, vagy a megözvegyült királyné már nem marad választott hazájában. A Nyulak szigetéhez is kapcsolódik egy királylány élete, és kiderül az is, hogy ki a rózsák hercegnője.

Olvassuk el, és adjuk lányaink kezébe ezt a gyűjteményt, hátha találnak maguknak vonzó példaképet.


Vidd hírét!
  •  
  •