Színes lesz A hang és a téboly

Vidd hírét!
  •  
  •  

William Faulkner regénye, A hang és a téboly több mint 80 éve jelent meg először. Mára már a 20. század egyik klasszikusának számít, de most, az író halálának 50. évfordulóján jelenik meg először úgy, ahogy azt maga Faulkner is szerette volna: színes tintával nyomtatva. Faulkner oda-vissza utazik az időben, miközben elmeséli egy déli család szétbomlását; az író mindig is azt remélte, hogy a különböző idősíkokat más-más színnel nyomtatják, hogy ezzel is jobban érzékeltethesse a néha kusza, zavarbaejtő kronológiai váltásokat. “Bárcsak a könyvkiadás annyira fejlett lenne, hogy színes tintát is használhatnának – mondta egyszer Faulkner. – Meg kell tartanom magamnak ezt az ötletet addig, amíg a könyvnyomtatás is felfejlődik.”


A Nobel-díjas író dőlt betűket használt a különböző idősíkok váltakozásának érzékeltetéséhez – de dőlt betűből csak egy van, a regényben idősíkból pedig több is. A szerző egy alkalommal nyolcat említett, de az a két Faulkner-kutató, akikkel közösen a Folio Society a színes változat kiadására vállalkozott, tizennégyet számolt össze: Benjy története 1900 és 1928 között ide-oda ugrál. Az a rész például, amelyben Caddy esküvőjéről van szó, zöld színű lesz, Quentin iskolai verekedését piros jelzi, de megőrzik Faulkner eredeti, dőlt betűs kiemeléseit is.

Ez Faulkner kívánságának egyféle teljesítése – mondta Neil Titman, a Folio Society szerkesztője. Hozzátette: az új kiadástól azt remélik, hogy újra felhívja a műre a figyelmet, s Faulkner rajongói ismét véget nem érő vitákba bocsájtkoznak majd a regényről. Az új kiadásban, amely éppen ma, William Faulkner halálának 50. évfordulóján jelenik meg angolul, csak Benjy történetét színezik ki ily módon – Quentin része már annyi zavaros, hogy a két Faulkner-kutató is belegabalyodott a nüanszokba. Egyébként Faulkner is csak Benjy részét szerette volna színesen kinyomtatni.

A hang és téboly az átokverte Compson család históriája, amelyben az író végleges ellentéteket markol össze: durva komikumot és emelkedett hősiességet, bűnt és bűnhődést, múltat és jelent, fehéret és feketét. Négyen mondják el ugyanazt a mesét, s előadásukban együtt szólal meg az emberi önkifejezés két lehetősége: “a hang”, vagyis az értelmetlen fájdalom történelem előtti üvöltése, és a “téboly”, azaz a gyötrelmesen érzékeny huszadik századi tudat önmagát tagadó-bizonyító belső párbeszéde.

A könyv magyarul legutóbb az azóta már nem létező Magyar Könyvklub gondozásában jelent meg 2002-ben, előtte az Európa Könyvkiadónál jelent meg több alkalommal is. Ma már csak antikváriumokban és könyvtárakban lehet rábukkanni a könyvre.

Forrás: The Guardian


Vidd hírét!
  •  
  •