Többé nem ír Gabriel García Márquez

Vidd hírét!
 
 

A Nobel-díjas Gabriel García Márquez időskori demenciában szenved, és nem képes többé írni, jelentette ki az író öccse. Jaime García Márquez a kolumbiai Cartagenában tartott konferencián azt mondta, hogy a testvére gyakran hívja őt telefonon és banális dolgokat kérdez tőle. “Emlékezetproblémái vannak – mondta Jaime. – Néha sírnom kell, mert úgy érzem, hogy fokozatosan elveszítem őt.”

Márqueznél 1999-ben diagnosztizáltak nyirokcsomórákot, és feltehetően a kemoterápiás kezelés mellékhatásaként súlyosbodott az emlékezetkihagyás, amely az öccse szerint családi betegség, de az írónál nagyon komoly a probléma. “A kemoterápia megmentette az életét – mondta Jaime García Márquez -, de tönkretette az idegeit és felgyorsította a folyamatot. A betegsége ellenére megőrizte humorát, jókedét és lelkesedését.” Jaime hozzátette: próbálta titokban tartani a testvére egészségi állapotát, mert maga az író is mindig arra törekedett, hogy a magánéletől bizonyos távolságra tartsa a sajtót, de a sok pletyka miatt végül úgy érezte, hogy muszáj előálljon, és elmondja az igazat.

A 85 éves kolumbiai író 1982-ben kapott irodalmi Nobel-díjat „regényeiért és novelláiért, melyeknek képzeletbeli világában a fantasztikum és a realizmus elegyedik oly módon, hogy egy egész kontinens életét és konfliktusait tükrözi”; leghíresebb műve, a Száz év magány több mint 30 millió példányszámban fogyott világszerte. A szerző hazánkban is nagyon népszerű többek között az olyan regényeknek köszönhetően, mint a már említett Száz év magány, a Szerelem a kolera idején, A tábornok útvesztője vagy az Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája.

Forrás: The Guardian


Vidd hírét!