Elárverezték Jane Austen gyűrűjét

Vidd hírét!
 
 

A héten kalapács alá került Jane Austen egykori gyűrűje – na persze nem szó szerint: a gyűrűt nem bezúzták, hanem elárverezték; a Sotheby’s Aukciós Ház 20 és 30 ezer font közé helyezte a kikiáltási árát, végül az ékszer 152 450 fontért kelt el. A vásárló egy névtelen gyűjtő, aki telefonon jelentkezett be Jane Austen gyűrűjéért. A gyűrű az Austen családtól származik és egy kisérő levél is van hozzá, amelyet az írónő sógornője, Eleanor Austen írt Jane unokahúhágoz, Caroline-hoz 1863 novemberében. “Kedves Carolina – így a levél –, a mellékelt gyűrű valamikor a te Jane nagynénédé volt. Én Cassandra nagynénédtől kaptam, amikor a te nagybácsid eljegyzett engem. Én rád hagyom örökségül. Isten áldjon!”

A Sotheby’s irodalmi szakértője, Dr. Gabriel Heaton azt mondja, hogy már csak nagyon ritkán bukkan fel olyan tárgy, ami egykor Jane Austené volt, és eddig nem tudtak róla. Ez a gyűrű mindig is az Austen családé volt, a levél is igazolja az ékszer 19. századi eredetét. “Rendkívüli dolog Jane Austen egy személyes tárgyára rábukkani – mondja Dr. Heaton. – Van valami romantikus benne.”

Rengeteget töprengtek azon, hogy vajon kitől kaphatta Jane Austen a gyűrűt. Elvitték az ékszert Dublinba, meséli Dr. Heaton, és megmutatták ottani embereknek; nagyon sokan azon a véleményen voltak, hogy a gyűrűt Jane Austen nem kaphatta mástól, mint ír szeretőjétől, Tom Lefroy-tól. Lefroy-t, az ír barátot a testvérének, Cassandrának írt leveleiben is említi az írónő, de Heaton szerint a szerető erős kifejezés ebben az esetben. Táncoltak egymással, és flörtöltek, Jane Austennek tetszett az ír férfi, de nem voltak szeretők, mondja Dr. Heaton. Feltételezhető, hogy Jane Lefroy-ról mintázta Mr. Darcy alakját.

Heaton más véleményen van: szerinte a gyűrűt Jane a testvétéről, Henry-től kaphatta. A gyűrű egy olyan ékszerdobozban van, amelyet egy londoni aranyműves készített. Henry bankárként dolgozott Londonban, és pénze is volt rá, tehát elég valószínű, hogy ő vásárolta a gyűrűt a húgának.

A türkizkék kővel díszített gyűrűért nyolcan licitáltak, végül az a kikiáltási ár több mint ötszöröséért kelt el.

Forrás: The Guardian és The Economic Times


Vidd hírét!