Rajtolt az első hazai könyvcserélős oldal

Vidd hírét!
 
 

Kedden éjfélkor elindult az első magyar közösségi könyvcserélő oldal, a rukkola.hu. Az oldal olyan, mint egy nagy piac, ahová mindenki kiviszi a saját megunt könyveit, és helyettük másikat választ – olyant, amire már régen fájt a foga, és amitől más szívesen szabadulna. Mindezt ingyen. Na jó, a postaköltséget leszámítva. Az elcserélt könyvek szállítási díját ugyanis a feladó fizeti. De hogyan is működik ez?

Dióhéjban a lényeg a következő: megnevezel (feltöltesz) néhány olyan könyvet a gyűjteményedből, amelyet szívesen elcserélnél (ez a rukkolás), pontokat kapsz értük, a pontokért cserében pedig választhatsz (azaz happolhatsz) magadnak olyan könyvet, amit más ajánlott fel cserére, és te szívesen tudnád a saját polcodon. Minél több könyvet rukkolsz és minél több könyvet happolnak el tőled, annál több pontot gyűjthetsz. Ez neked jó lesz, mert ez alapján a happolás egyre könnyebbé válik majd számodra. Egyelőre két nagyon egyszerű ám fontos szabálya van a csereberének: minden három happolásra legalább egy befejezett rukkolásnak kell jutnia, azaz három megszerzett könyvenként legalább egy könyvet tovább is kell adnod, nem elég csak feltenni az oldalra. Friss regisztráltaknak a Rukkola csapat az első ⅓-os Rukk/Happ arányt megelőlegezi. A másik szabály, hogy egy könyv happolásakor minimum 5 pontod kell legyen. Pontokat úgy tudsz gyűjteni, ha könyveket teszel fel a rukkolára, és azokat továbbítod is, így például egy rukkolással egy pontot kapsz, de ha ezt a könyvet valaki elhappolja tőled, további négy pont kerül a tarsolyodba. Kiemelt könyvek rukkolásáért dupla pontszám jár: kettő, ha feltöltötted, további nyolc, ha valaki el is vitte.

Egy-egy szenvedélyes könyvgyűjtő számára fontos lehet a könyv minőségi állapota is. Az online antikváriumok a könyv állapotát is jelzik, jobb helyeken fotót is közölnek a sérült részről, hogy a vevő láthassa, ténylegesen milyen állapotban van a kiszemelt könyv. A rukkolán “egyelőre még nincs lehetőség a könyvek állapotát jelezni az adott könyv adatlapján, ez a funkció fejlesztés alatt áll”, mondta a megkeresésünkre Kun Gabi, a honlap egyik alapítója. Az Aranyszabályokban viszont felhívják a felhasználók figyelmét arra, hogy csak sérülésmentes könyveket rukkoljanak. Ezen kívül azt javasolják mindenkinek, hogy amikor happolnak tőle egy könyvet, és az átadás miatt felveszik a kapcsolatot, akkor abban a e-mailben jelezze a happoló felé, ha nem kifogástalan állapotú a könyv.

Jó hír, hogy a szabályok kidolgozásakor a határon túliakra is gondolt a Rukkola csapat. Abban az esetben, ha a happoló nem Magyarországon él, a postaköltség megoszlik kettejük között. Azaz a határon túli postázásból származó különbözetet a fogadó fél fizeti (például banki utalással előre rendezi).

Jó rukkolást/happolást kívánunk mindenkinek, ezt ki kell próbálni!


Vidd hírét!