Ezen a napon született André Maurois

Vidd hírét!
  •  
  •  

Eredeti neve Émile Salomon Wilhelm Herzog, 1885.  július 26-án született Elbeufben, Franciaországban, gazdag elzászi zsidó családban. Középiskoláit a Rouen-i líceumban végezte, ahol nagy hatással volt rá filozófiatanára, ezért a jövője nem a családi vállalkozás keretén belül alakult, hanem az irodalom, esztétika berkeiben. Miután becsületrenddel tüntették ki, irodalomtudományból szerzett egyetemi diplomát. Teljesítette katonai szolgálatát, majd az apai örökségbe lépve évekig a családi vállalkozásban dolgozott. 1909-ben Genovában találkozott Jane-Wanda de Szymkiewiczcel, aki első felesége lett. A lengyel nemesi családból származó szőke szépség három gyermeket szül neki, két fiút és egy lányt. Michelle, a lánya, szintén írással foglalkozik, azonban 31 éves korában elhalálozik.


Az első világháború előtti években nevét Maurois-ra franciásította. Angol barátsága, és az angol nyelv ismerete miatt az első világháborúban vezérkari tisztként és tolmácsként dolgozott, és szerzett számos tapasztalatot későbbi regényeihez. 1918-ban megjelent A hallgatag Bramble ezredes című regénye, amely francia és angol sikernek egyaránt számított.

Népszerűsége igazán a két világháború közti időszakra tehető, amikor könnyed szerelmes regényekkel árasztotta el olvasóit. 1923-ban felesége meghalt, ő pedig egy év múlva megismerkedett Simone de Caillayet-tal, akit később feleségül vett. Ebben a korszakban számos lélektani és erkölcsi témájú regénye jelent meg, és sok esszéje látott napvilágot. Megjelentek történelmi tárgyú művei, Anglia, Amerika és Franciaország történelmét írta meg. Számos életrajzi ihletettségű művet adott ki: Shelley, George Sand,Victor Hugo és Balzac életéről.

1938. június 23-án megválasztották a Francia Akadémia tagjának. Emlékiratában nagy szeretettel számol be a választás ünnepélyességéről, és a kitüntetés rangos voltáról. Ezt a tisztséget közel harminc évig, haláláig töltötte be.

A második világháború idején az Amerikai Egyesült Államokba száműzték. 1947-ben engedélyt kapott arra, hogy írói nevét használhassa hivatalosként, így ekkortól lett André Maurois. Legjelentősebb alkotásának az élete végén írt A három Dumas, és Prométheusz avagy Balzac élete  műveket tartják.

Neuilly-sur-Seine-ben halt meg 1967. október 9-én, 82 éves korában.


Vidd hírét!
  •  
  •