Ezt ne a strandon olvasd!

Vidd hírét!
  •  
  •  

Noha Peter Benchley A fehér cápa című 1973-as regénye végeredményben azokról szól, akik legyőzték önmagukat és felvették a harcot a szörnyeteggel, az emberevő cápával, addig viszont hosszú az út, s ezt az utat kettéharapott lányok, megcsonkított férfiak és véres homok szegélyezik. A filmvásznon is óriási sikert aratott könyv magyarul 1985-ben jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában, és még ma is kapható antikváriumokban – de ezt semmiképp se lapozd a napernyő alatt. Nem biztos, hogy csak a te kedved megy el a fürdőzéstől…


Homolya Orsolya az egyik budapesti utazási iroda idegenvezetőjeként volt Phuket szigetén 2004 decemberében. Egyike azon honfitársainknak, akik testközelből élték át, mit jelent, ha a természet ereje felülírja a paradicsomi állapotokat. A tapasztalt idegenvezető és az ismert író-újságíró (Rákócza Rich) lenyűgöző, torokszorító beszámolója megpróbálkozik a lehetetlennel: azzal, hogy testközelbe hozza az utóbbi évtizedek legpusztítóbb katasztrófáját és az azt követően lepergett eseményeket. A Szökőár testközelből 2005-ben jelent meg a Kalandor Könyvkiadónál – de ne vidd magaddal a partra. Még az is lehet, hogy mindenki a hegyekbe menekül csak a könyv láttán is.

A Titanic pusztulása Walter Lord tolmácsolásában a leghitelesebb beszámolója a 100 évvel ezelőtti katasztrófának. Az elpusztíthatatlannak tartott óceánjáró 1912 április 14-én, kevéssel éjfél előtt ütközött egy jéghegynek az Atlanti-óceán északi részén. A hajó április 15-én, 2:20-kor süllyedt el. Az amerikai író könyve először 1955-ben jelent meg, több mint 60 túlélő visszaemlékezése alapján írta meg a tengeri katasztrófa történetét. Bár egy kis hajókázás az öbölben messze nem ugyanaz, mint egy óceánjáróval átszelni a jeges Atlanti-óceán északi részét, azért ezt sem javasoljuk a kirándulásra. Lehet, hogy néhányan a környezetünkből is lemondják a délutáni hajókázást.

Ha A Titanic pusztulását nem ajánljuk, akkor Az Ördög Állkapcsa hatványozottan nem strandra való olvasmány. Richard Winer könyve megmutatja az olvasónak, hogy bár az Ördög-háromszöget tartják a Föld legrejtélyesebb vízfelületének, vannak más óceánok, tengerek és öblök, melyek ugyanolyan különlegesek, de lehet, hogy még inkább, mint az előbbi. Olyan dolgok esnek meg ezeken a helyeken, amelyek már szinte túl vannak a hihetőség határain – kivéve azt az egy tényt, hogy tényleg megtörténtek. Szóval ne ezt olvasd a strandon – megtörténhet, hogy a könyv felénél rájössz, véletlenül azon a parton töltöd az idei nyarat, ahol a közelmúltban rejtélyes dolgok történtek.

Az évszázad vihara 1991 októberében – minden előjel nélkül – több mint harminc méter magasra korbácsolta a tenger hullámait. Az elemek dühét feszes, fegyelmezett hangon leíró Sebastian Junger egészen a vihar magjáig sodorja az olvasót. Eleven részletességgel ábrázolja a páratlan égiháborúban megnyilvánuló bátorságot, a rettegéssel vegyes áhítatot. Színes képet fest a kardhal-halászok világáról, veszélyes, ám nagy pénzzel kecsegtető mesterségéről. Bepillantást nyújt a massachusettsi halászfalu, Gloucester kemény hétköznapjaiba, rekonstruálja az Andrea Gail legénységének utolsó perceit, feleleveníti a merész mentőexpedíciót, mely egyesekből hőst, másokból áldozatot csinált. A Viharzóna hiteles és megrendítő olvasmány – de ezt se a strandon olvasd, mert azon kapod magad, hogy folyton a felhők vonulását lesed, a szélirányt nézed, és azt figyeled, hogy változott-e a víz hullámzása.

a Los Angeles Times írása nyomán


Vidd hírét!
  •  
  •