Elhunyt Maeve Binchy

Vidd hírét!
 
 

2012. július 30-án kora este 72 éves korában elhunyt Írország egyik legkedveltebb írónője, Maeve Binchy. Az egykori újságíró regényei világszerte 40 millió példányszámban fogytak és 37 nyelvre fordították le őket, magyarul az Alexandra- és az Európa Könyvkiadó gondozásában jelentek meg. 1990-es Circle of Friends című könyvét 1995-ben megfilmesítették, az 1998-as Tara Road 2005-ben került a vászonra. Műveiben a kisvárosi ír polgárok életformájából fakadó humoros helyzetek, a vidéki és a városi élet, valamint Anglia és Írország közötti különbségek, a második világháború nyomán bekövetkezett drámai változások foglalkoztatták. Saját weboldalán nemrég azt írta, hogy nem érzi túl jól magát.

A Dublin megyei Dalkey-ban született 1940. május 28-án; a négy testvér közül ő volt a legidősebb. Tanulmányait a Dublini Egyetemen végezte, utána tanítónőként dolgozott, majd a The Irish Times újságírója és szerkesztője volt. Akkor is az ír lapnak dolgozott, amikor Londonba költözött.

Maeve Binchy, 1940 - 2012 (fotó: Rex Features / Crispin Rodwell)

Első próbálkozásaiban Dublin és London lakóiról írt csípős, vicces, olykor pedig szívbemarkoló észrevételekkel fűszerezett novellákat. Első regénye, a Light a Penny Candle 1982-ban jelent meg, két lány felnőttéválásának története a második világháborút követő időszakban. Ötször utasították el, mielőtt végül megjelent.

2001-ben a Változások éve (Alexandra Kiadó, 2009) című regényével elnyerte a W. H. Smith Könyvdíjat; 2010-ben az Ír Irodalmi Akadémia az Irish Book Awards keretén belül munkásságát életműdíjjal jutalmazta.

2000-ben bejelentette, hogy a továbbiakban visszavonulva kíván alkotni, és nem vesz részt több könyvbemutatón. Ezt követően még öt regényt írt, legutóbb júniusban, a dublini Dalkey Könyvfesztiválon olvasott fel legfrissebb novellájából, és azt mondta a hallgatóságnak, hogy valószínűleg ez az utolsó munkája. Dublin egyik külvárosában élt a férjével, Gordon Snellel, aki szintén író, és aki mellette volt a halálos ágyán a dublini kórházban.

Magyarul legutóbb 2010-ben jelent meg regény az írónőtől: az Esti iskola és az Esős és csillagos éjszakák az Alexandra Kiadó gondozásában kerültek itthon a könyvesboltok polcaira.


Vidd hírét!