EL James a király(nő)

Vidd hírét!
 
 

Az Ötven árnyalat-trilógia eladásai az elmúlt hónapok során az egekbe szöktek, a könyv szinte minden rekordot megdöntött: a Nielsen BookScan adatai szerint a puha kötésű változatból 11 hét alatt fogyott el az első egymillió példány, ezzel a brit írónő maga mögé utasította a korábbi csúcstartó Dan Brown-t, aki A da Vinci-kóddal trónolt a képzeletbeli dobogó legfelső fokán. Az amerikai regényíró könyve ugyanezt a teljesítményt 2003-ban 36 hét alatt érte el.

E. L. James korábban már egy másik csúcsot is megdöntött: egy hét alatt eddig JK Rowling Bogar bárd meséi c. könyvéből fogyott a legtöbb, ezt a számot előzte meg. A Harry Potter-sorozat szerzője ezt a rekordot még 2008-ban állította fel, akkor hét nap alatt a meséskönyv puha kötésű változatából 367 625 fogyott, A szürke ötven árnyalata viszont erre rátromfolt: az új csúcs 397 889 darab.

E. L. James, az Ötven árnyalat-trilógia szerzője

Az Egyesült Királyságban azonban itt még nem ért véget a csúcsdöntögetés: szerdán, augusztus elsején kiderült az is, hogy E. L. James a brit amazon-on is megelőzte JK Rowling-ot, ami az eladott könyvek számát illeti. Pedig ezen a téren olyan valakivel volt versenyben, aki hétkötetes sorozatot írt. A márciusi debütálása óta az amazon.co.uk-n eladott nyomtatott könyvek és e-könyvek száma meghaladja a négymilliót, és ez bizony minden idők legjobbja a brit webáruháznál. A Kindle európai igazgatója, Gordon Willoughby azt mondja, hogy ez figyelemre méltó teljesítmény, és hogy James lehet az új évtized irodalmi jelensége. Mi nem olvastuk a könyvet, így nem nyilváníthatunk véleményt – de a hazai és nemzetközi kritikák láttán az irodalmi jelenség kifejezéssel még várnánk.


Vidd hírét!