A ragyogás előtt és után

Vidd hírét!
  •  
  •  

Amint arról már a tavaly ősszel is írtunk, Stephen King folytatja A ragyogást – mostanra már el is készült a Doctor Sleep-pel. A regény a tengerentúlon 2013 januárjában jelenik meg, a főszereplője pedig a már felnőtt Danny Torrence lesz, aki a problémás múltját igyekezvén felejteni, csavargott, sokat ivott, most meg a saját lelki békéjét próbálja megtalálni. New Hampshire-ben találkozunk vele újra, ahol egy szanatúriumban dolgozik. És még mindig megvannak azok a különös képességei, amelyekkel A ragyogásban is rendelkezett.


Eddig ismerősnek tűnik a történet? Adott egy problémás, bánatát vagy gondját alkoholba folytó ember, akinek látomásai vannak, és mindez egy elszigetelt helyen történik – de Stephen King nem az a tollforgató, aki csak úgy lemásolná egy korábbi munkáját. Egészen biztosan valami más is lesz még itt. Például vámpírok, inkább amolyan vámpírszerű hallhatatlanok, akik valami olyannal táplálkoznak, amit Danny-nél (vagy Danny környezetében) megtalálnak. A törzs tagjai lakóautóval járnak, az emberek között élnek, közönségesen öltöznek, és ártalmatlan nyugdíjasoknak tűnnek. Pedig nem azok.

Stephen King 2004-ben (fotó: Kevin Winter/Getty Images)

King áprilisban azt mondta Neil Gaimannek, hogy nagy kihívás volt a számára a folytatás megírása. Mint mondta, benne van az is a pakliban, hogy nem fog tetszeni azoknak, akik gyerekként olvasták A ragyogást, és tényleg ijesztőnek találták a történetet, most meg felnőttként vehetik a kezükbe a folytatást. De ő valami mást, és legalább ugyanolyan jót akart alkotni, és ez vitte előre.

Ha A ragyogás folytatása nem lenne elég, akkor elárulom, hogy valószínűleg lesz előzménye is – bár ehhez Stephen Kingnek már semmi köze nincs. A Los Angeles Times információi szerint a Warner Bros. egy olyan film forgatására készül, amelyikben a Panoráma Hotel korábbi, Jack Torrance és családja érkezése előtti eseményekre derülne fény. King egyik leghíresebb regényéből Stanley Kubrick forgatott filmet 1980-ban (Jack Nicholson főszereplésével), de a produkció kisebb csalódás volt King rajongói számára – a rendező az eredeti történettől is eltért valamelyest, és a Panoráma Hotel parkjában életre kelő, állatformájú sövényeket sem tudta a vásznon megvalósítani, pedig a regényben ez emlékezetes mozzanat.

A ragyogás előzményének forgatókönyvét az a Laeta Kalogridis írná, aki a Dennis Lehane regénye alapján forgatott Viharsziget szkriptjét is jegyezte, és ez arra utal, hogy a Warner Bros.-nál komolyan gondolták a filmet. Bradley Fischer és James Vanderbilt neve is felmerült, mint lehetséges producerek, bár ennél többet egyelőre nem lehet tudni a tervekről.


Vidd hírét!
  •  
  •