Philip Marlowe feltámad

Vidd hírét!
 
 

Philip Marlowe, a hard-boiled krimik magánnyomozóinak legkeményebbike 53 év után visszatér az irodalom színpadára. A karakter atyja, Raymond Chandler utoljára 1959-ben írt Marlowe-sztorit, ám a Poodle Springs című regényt nem fejezte be. Az végül 1989-ben jelent meg, Robert B. Parker köreműködésének köszönhetően. Marlowe figurája az idők során még elő-előkerült, Parker például 1991-ben is írt egy, Chandler jogutódjai által is engedélyezett folytatást az eredeti első Marlowe-regényhez, A hosszú álomhoz, de a nálunk is népszerű Sara Paretsky is használta Chandler detektívjét: az amerikai írónő 1988-ban írt egy 1942-ben játszódó Marlowe-történetet. Most a Man Booker-díjas John Banville-nek köszönhetően tér vissza a detektív.

Banville (fotó: Barry McCall)

Természetesen Banville is egyeztetett Chandler jogutódjaival az új Philip Marlowe-regény ügyében, amely a tervek szerint jövőre fog megjelenni, és a Man Booker-díjas szerző a krimijeihez használt álnevén, Benjamin Black néven fogja publikálni. A történet a 40-es években fog játszódni Bay City-ben (ez tulajdonképpen a kaliforniai Santa Monica megfelelője Chandler regényeiben), és a történetben felbukkan Marlowe zsaru barátja, Bernie Ohls is.

Chandler nyolc Marlowe-regényt írt, bár a nyolcadikat nem tudta befejezni. Ezt fejezte be végül Robert B. Parker, s a sikeren felbuzdulva írt egy következőt is, ám a Perchance to Dream-et már nem fogadta túl lelkesen a kritika. Martin Amis a New York Times-ban azt írta, hogy Parker vagy nem érti vagy nem tartja szem előtt Marlowe gátlásait, jelentéktelenné zsugorítja a magándetektív értékes tulajdonságait, aki Parker regényének végére egy nyájas fajankóvá válik.

Banville el van ragadtatva a lehetőségtől, a Guardiannak azt mondta, hogy nagy kihívás Raymond Chandler nyomába lépni. Az amerikai krimiíró könyveivel tizenéves korában ismerkedett meg, és a mai napig szívesen elővesz egy-egy Chandler-regényt. Egy új Marlowe-regény ötlete évekkel ezelőtt kezdett csírázni, és úgy érzi, nagyon a kedvére való egy olyan történet megírása, amely Marlowe világában, a kissé szürreális atmoszférát árasztó Bay City-ben játszódik. Az eredeti Marlowe-regények különlegesek: a történeteket a magándetektív meséli el a saját szaggatott, jellegzetes stílusában. Banville reméli, hogy sikerül majd Chandler szellemében írni, és nem csak a stílusát utánozni. Mint mondta: Marlowe-t feltámasztani és egy, a 40-es évek elején Bay City-ben játszódó noirt írni izgalmas feladat. A kiadója szerint napjainkban nincs Banville-nél alkalmasabb író arra, hogy Philip Marlowe-t visszahozza az olvasóközönség elé. Kiváncsian várjuk.


Vidd hírét!