Forbes: a legjobban kereső írók

Vidd hírét!
  •  
  •  

A tekintélyes amerikai üzleti magazin, a Forbes összeállította hagyományos éves listáját, amelyről kiderül, hogy az írók közül ki keresett a legjobban az elmúlt évben. A trónon idén sincs meglepetés: 2011-ben is James Patterson keresett a legtöbbet a könyvei eladásával, ráadásul túlszárnyalta a 2010-es 84 millió dolláros bevételét, és a Forbes számításai szerint tavaly 94 millióval vastagodott a pénztárcája/bankszámlája. Az amerikai író az év folyamán 14 könyvet adott ki különböző műfajokban – Patterson, mint az ismeretes, nem csak krimiket, hanem gyerekkönyveket és romantikus regényeket is ír. A Forbes a hivatalos statisztikák figyelembevételével és a könyvipar szakértőivel való konzultálás nyomán állította össze a listát.


Patterson több mint kétszer annyit keresett, mint a második Stephen King, aki a számítások szerint 39 millió amerikai dollárral lett gazdagabb 2011-ben. A horror koronázatlan királya tavaly a 11/22/63-mal rengette meg a sikerlistákat, amely John Fitzgerald Kennedy meggyilkolásáról szól, és amelyik – a korábbi ígéretek szerint – magyarul 2012 karácsonyára fog megjelenni az Európa Könyvkiadó gondozásában. King amúgy előlépett egy helyet: a tavalyelőtt 28 milliót keresett, s ezzel a számmal csak harmadik tudott lenni. Igaz, 28 millióval az idei listán csak negyedik lehetne, hiszen a harmadik – és egyben a legjobban kereső a nő között – Janet Evanovich 33 milliót kaszált a 2011-es évben.

Előrébb lépett még John Grisham, a jogi thrillerek mestere: a tavaly a nyolcadik volt (18 millióval), az idén a negyedik (26 millióval); Jeff Kinney, az Egy ropi naplója sorozat szerzője a kilencedik helyről (17 millió) az ötödikre lépett (25 millió); Suzanne Collins a tavaly csak a tizenkettedik helyen volt, az idén a kilencedik, de ami még fontosabb: megduplázta a bevételét, 10 millióról 20-ra. Collins a nagysikerű adaptációnak köszönhetően jövőre feltehetően még előrébb kerül.

Zuhant a listán Danielle Steel, aki a tavaly második volt (35 millióval), az idén viszont csak nyolcadik (23 millióval); hátralépett Dean R. Koontz is: a hetedikről a tizedikre, pedig a bevétele számszerűen nem változott. A legtöbbet viszont Rick Riordan (a magyarul is olvasható Percy Jackson-sorozat szerzője), Nicholas Sparks és Stephenie Meyer zuhantak: Sparks és Riordan egyáltalán nincs a listán, Meyer pedig a tizenharmadik.

Újoncnak számít a sokat vitatott történelmi könyveiről híres Bill O’Reilly (24 millióval a hatodik), Nora Roberts (23 millióval a hetedik) és George RR Martin (15 millióval a tizenegyedik), aki A tűz és jég dala adaptációjának köszönhetően nagy népszerűségnek örvend világszerte.

A top tízben amúgy az idén négy nő található – eggyel több, mint tavaly, és a Forbes úgy véli, hogy jövőre még egy nő beverekedi magát az elsők közé. Természetesen EL James-re, az Ötven árnyalat-trilógia szerzőjére gondolnak. Az biztosnak látszik, hogy Suzanne Collins nem távozik, hiszen az Éhezők-trilógia Amerika-szerte az eladási listák élén van, és visszatérhet JK Rowling is, ha ősszel nagyot robban első felnőttekhez szóló regénye, így jövőre még több írónő lehet majd az első tízben.


Vidd hírét!
  •  
  •