A könyvek Hollywoodba mennek

Vidd hírét!
  •  
  •  

Abraham Lincoln, a vámpírvadász

A film: augusztus 9-től megy a hazai mozikban a Seth Grahame-Smith regénye alapján készült Abraham Lincoln, a vámpírvadász. A történelmi múltba helyezett, valós szereplők köré épített vámpírsztori 1818-ban kezdődik, amikor Abraham Lincoln, az USA majdani elnöke még csak 9 éves, édesanyja pedig egy rejtélyes betegség miatt haldoklik. A gyászoló Abraham csak később tudja meg, hogy édesanyja halálát nem más, mint egy vámpír okozta. Ettől a pillanattól kezdve Lincoln életét a tanulásnak és az önfeláldozásnak szenteli. A test és az elme tökéletes urává akar válni, és mindezt egyetlen cél érdekében – Abe legendás termetével, erejével és mesteri fejszehasználatával bosszút állni indul, és ez az út, ami később a Fehér Házig vezet. Miközben Abraham Lincoln rabszolgák millióinak felszabadításáért küzd, az élőhalottak seregévek is csatározik, szembeszállva a sötétséggel, ami évszázadok óta taszítja rettegésbe az emberek világát.


A könyv: azt a hagyományt folytatja, amit a jelek szerint a philadelphiai székhelyű Quirk Books kezdett el: klasszikusokat dolgoz fel úgy, hogy feltuningolja a fiatal olvasók körében népszerű szereplőtípusokkal. Jelen esetben vámpírokkal. Seth Grahame-Smithnek korábban már volt egy próbálkozása ezen a téren: a Büszkeség és balítélet meg a zombik (Athenaeum, 2009) nagy sikernek örvendett nyomtatva és megfilmesítve is. Elég valószínűnek látszik, hogy a vámpírvadász Abraham Lincolnt is olvashatjuk majd magyarul.

A szerelem három évig tart

A film: Frédéric Beigbeder néhány apróbb szerep után rendezőként is bemutatkozik – noha az eredeti mestersége a tollforgatás. 2003-ban a Windows on the World c. regényével elnyerte a francia Interallié-díjat, 2009-ben a Francia regényért (Európa, 2012) megkapta a neves Renaudot-díjat. Ő alapította a Prix de Flore irodalmi díjat, amellyel évente egy-egy ígéretes francia szerzőt díjaznak. A film kiugró sikert aratott Franciaországban, s az év kiemelkedő francia romantikus alkotásaként jegyzik Európa szerte. Könnyed humorral és romantikával szórakoztat, a főszerepben a feltörekvő fiatal sztárt, Louise Bourgoint láthatjuk. A magyarországi mozik augusztus 16-tól játszák a filmet.

A könyv: A film alapjául a rendező nemzetközi bestsellere szolgált, amelynek főhőse, Marc a saját válása után azzal az elmélettel rukkol elő, miszerint a szerelem csak három évig tart, és ír is erről egy könyvet. Miközben elméleti és gyakorlati szinten is igazolni igyekszik az álláspontját, beszámol a házasságáról, annak legszebb pillanatairól és mélypontjairól. A könyv naplószerű, ám Beigbeder fanyar humorának és szellemességének köszönhetően egyedi. Reméljük, hogy a Francia regény után ez is megjelenik itthon.

Az emlékmás

A film: A mostani produkció tulajdonképpen az 1990-es Schwazenegger-féle akciófilm remake-je, hiszen mindkettő ugyanazon irodalmi mű alapján készült. A 2012-es Az emlékmást Len Wiseman rendezte, aki korábban például az Underworld-filmek közül rendezett kettőt, Douglas Quaid-et pedig ezúttal Colin Farrell alakítja, aki feltűnik a Különvéleményben is – ezt eredetileg az 1990-es Az emlékmás folytatásának szánták. A film augusztus 16 óta van programon a hazai mozikban.

A könyv: A film alapjául ebben az esetben nem egy regény, hanem egy Philip K. Dick-novella szolgált, amely magyarul Emlékmás címen jelent meg a Különvélemény c. novelláskötetben. (Igen, a kötet tartalmazza a Különvélemény c. novellát is, amely alapján Steven Spielberg 2002-ben a Különvélemény c. filmet forgatta Tom Cruise-zal a főszerepben.) A novellában a főhőst Quil-nek hívják, és minden vágya, hogy eljusson a Marsra – bár házsártos felesége még az álmodozásáról sem akar hallani. Quail azonban egy napon rájön, hogy ő már egyszer járt a Marson, egy kétes hírű kormányügynökségnek dolgozva, és innen minden összekuszálódik. Quail nem tudja eldönteni, hogy ő akkor most vajon egy elfojtott emlékekkel rendelkező bérgyilkos, vagy egy nagyzási hóbortban szenvedő idióta. A kötet magyarul 2002-ben jelent meg a Szukits Könyvkiadónál, de ma már sajnos antikváriumokban sem lehet megtalálni.

A filmek előzeteseiért látogass el a Filmtrailer.hu-ra.


Vidd hírét!
  •  
  •