No Easy Day – kitör a botrány?

Vidd hírét!
  •  
  •  

A Penguin Group kiadóóriás egyik leányvállalata szeptember 11-re tervezi a No Easy Day című könyv megjelenését – a hírre az Egyesült Államok védelmi szervei összeráncolták a szemöldöküket, és akkor finoman fogalmaztam. Könnyen lehet, hogy a Pentagon perelni fog, ha a könyv megjelenik.


A szerző álnéven írta meg annak a napnak a beszámolóját, amikor Oszáma bin Ládent a Haditengerészet speciális kommandója annak pakisztáni búvóhelyén lelőtte, de a Fox News időközben azt is kiderítette, hogy a Mark Owen álnév egy bizonyos Matt Bissonnette nevű, 36 éves alaszkai volt tengerészgyalogost takar. Bissonnette tagja volt annak a csapatnak, amely 2011 május 1-jén rajtaütött a terroristavezér szállásán; a gond az, hogy a könyvről nem szólt a feletteseinek, s a Pentagon attól tart, hogy olyan bizalmas információkról számol be, amelyekről nem szabad beszéljen.

A kiadó is nagyon szűkszavúan nyilatkozott a hamarosan megjelenő könyvről, előre csak annyit árultak el, hogy a szerző bennfentes, hogy jelen volt, amikor bin Ládent lelőtték, és a könyv az akció minden részletét tartalmazni fogja, a helikopterbalesettől egészen addig a rádióhívásig, amellyel megerősítették a terrorista halálát. Persze rögtön több kérdés is felmerült: a Nemzetbiztonsági Tanács egyik szóvivője egy hete kijelentette, hogy ők a sajtóból értesültek a hamarosan megjelenő könyvről, a Haditengerészet szóvivője pedig elmondta, hogy a szerző nem kért engedélyt ahhoz, hogy az akcióról könyvet írjon, és a kiadótól sem kereste őket senki. A haditengerészet rögtön jelezte, hogy perelni fog, ha a beszámoló bizalmas, titkos információkat fed fel.

A kiadó szerint a könyvet ügyvédek is átnézték, és nem találtak benne olyant, ami nemzetbiztonsági kockázatot jelentene – de lehet, hogy a Pentagonnál nem így értelmezik ezt a fogalmat, mert ma reggel a Védelmi Minisztérium bejelentette, hogy levélben figyelmeztették a szerzőt egy lehetséges perre. Hétfőn még csak arról volt szó, hogy szakértők átnézik a könyv egy példányát, ma már sokkal fenyegetőbb hangnemben nyilatkoztak: szerintük a Mark Owen álnév mögé rejtőző Bissonnette szerződést szegett, és a könyvében titkos információkat osztott meg. A Pentagon nem csak a szerző ellen tervez jogi lépéseket: a védelmi hivatal ügyvédje kijelentette, hogy mindenkit beperelnek, aki hozzájárul a könyv terjesztéséhez. A levélben azt is megjegyzik, hogy feltehetően már most, a megjelenés előtt elterjedt a könyv néhány kalózmásolata.

A történet pikantériáját az adja, hogy a könyv az amerikai választási kampány kellős közepén landolna a könyvesboltok polcain; a republikánusok korábban is azzal vádolták az Obama-adminisztrációt, hogy túl nagy jelentőséget tulajdonítottak az elnöknek bin Láden elfogásában, s ezzel tulajdonképpen árnyalták azt a képet, amelyet az ellenzék egy nemzetbiztonsági szempontból gyenge elnökről probált festeni. A Pentagon ráadásul azt állítja, hogy Owen/Bissonnette beszámolója a történtekről ellentmond Washington hivatalos változatának.


Vidd hírét!
  •  
  •