Amitav Gosh nem kapott román vízumot

Vidd hírét!
  •  
  •  

Amitav Ghosh sokszorosan díjazott indiai származású, Egyesült Államokban élő író elhalasztotta októberre tervezett romániai látogatását. A kiadójának azt mondta, azért döntött a halasztás mellett, mert a New York-i román konzulátus egyik alkalmazottja megsértette, amikor beutazási vizumot igényelt. Az erdélyi rokonokkal rendelkező író legújabb, River of Smoke című, románra is lefordított regényét népszerűsítette volna Csehországban, Hollandiában, Norvégiában és Romániában.


A Taj Kiadó képviselője, Adelina Patrichi elmondta, Ghosh előbb a washingtoni román nagykövetséghez fordult vízumért, amely a New York-i konzulátushoz irányította. Július 3-án levélváltás kezdődött az író és a konzulátus egyik alkalmazottja, Simona Boşcăneanu között. Az író augusztus 13-án a kért dokumentumokkal és az útlevelével megjelent a konzulátuson, az előírások szerint a vízumot rá két napra kellett volna kézhez kapja – magyarázta Patrichi. Hozzátette: a személyes találkozás során a konzul folyamatosan kiabált az ügyfelével, szabálytalanságokat keresett a dossziéban, majd megkérdezte: „Hol van a könyv? Hogy adjak vízumot, ha nem látom a könyvet?”

Amitav Ghosh már nem is akar Romániába utazni

A vízumot végül az egészségbiztosítás miatt nem bocsátották ki, mert az nem felelt meg a román előírásoknak, az írónak ezért ismét vízumért kellett volna folyamodnia, ám nem kívánt élni a lehetőséggel – fogalmazott a kiadó képviselője. Fontosnak tartotta megjegyezni, előző romániai rokonlátogatása alkalmával gond nélkül megkapta az indiai vízumot. Napjaink egyik legnagyobb regényírójaként számon tartott Ghosh a Man Booker 2008-as díjazottja Kalkuttában élt abban az időben, amikor még Maitreyi is életben volt – írta facebookos bejegyzésében Adelina Patrichi.

Amitav Ghosh 1956. július 11-én született Kolkatában. Indiai író, aki leginkább angol nyelven publikál. Tanulmányait a The Doon School-ban kezdte, majd következett a St. Stephen’s College és a Delhi University. Rövid egyiptomi kitérő után (Alexandria) Angliába költözött, és az oxfordi St. Edmund Hall -ban diplomázott antropológiából. Ezután visszaköltözött Új-Delhibe, ahol az Indian Express nevű újságnál helyezkedett el. Jelenleg New York-ban él feleségével, Deborah Baker-rel, aki leginkább a Laura Ridingamerikai költőről írt életrajzáról híres (In Extremis: The Life of Laura Riding – 1993). Két gyermeket nevelnek: Lilát és Nayant. 1999-ben Ghosh a New York-i Queens Collegetantestületének tagja lett, ahol összehasonlító irodalomat kezdett tanítani. 2005-től a Harvard University-n is tanít angol szakon. Nemrégiben vásárolt egy ingatlant Indiában, Goa közelében. Jelenleg egy trilógián dolgozik, amit a Penguin Books India fog kiadni. 2009-ben a Royal Society of Literature (Királyi Irodalmi Társaság) tagjai közé választotta.


Vidd hírét!
  •  
  •