A Partvonal Kiadó őszi újdonságai

Vidd hírét!
  •  
  •  

Erősnek ígérkezik a Partvonal Kiadó őszi-téli kínálata: szeptember végén, október elején már a kezünkbe vehetünk két Kästner-regényt (A salzburgi szobalány és Három ember a hóban), az Egészségünkre-sorozat új kötetét, a Mondj nemet a szívbetegségekre! címűt Patrick Holfordtól, Richard Adams ifjúsági regényét, a Gesztenye, a honalapítót.


  

Október végén magyarul is megjelenik az a könyv, amelyiknek az angol megjelenéséről az Olvasoterem.com 2011 áprilisában tudósított: Hunter Davies és Yoko Ono, John Lennon özvegye válogatták egy kötetbe az egykori Beatles-tag levelezését és feljegyzéseit, amely magyarul a Lennon, személyesen címet fogja viselni. John Lennon nagy levelező és alkalmi firkász hírében állt. Üres idejében, akár a stúdiók várószobáiban, papírra vetette hirtelen jött gondolatait, és szenvedélyesen levelezett mindenkivel: a zenei világból, az éjszakai életből sokakkal, no meg a szerelmekkel és a hatóságokkal. Hunter Davies, az egyetlen autorizált Beatles-biográfia szerzője fáradságos munkával egybegyűjtötte e leveleket, melyeket ezúttal a gyűjtőkön kívül a mindig zárkózott Yoko Ono bocsátott a rendelkezésére. A kötet számos, eddig publikálatlan fotót és rajzot is tartalmaz majd, igazi csemege az idei 50 éves Beatles-évfordulóra!

Október végén, egy esetleges késés esetén november elején jön a pszichokrimi-sorozat legújabb darabja, Ruth Rendelltől A sötéthez szokott szem. A sorozatot 2011-ben Robert Bloch zseniális Pszichójával kezdte a kiadó, amely legalább olyan remekmű, mint a történetet híressé tevő Hitchcock-film, majd egy jelenkori zsánerszerzővel, a többszörös Arany Tőr- és Poe-díjas Ruth Rendellel és az ő Lopott élet c. regényével folytatta. A lélektani hangsúly miatt direkt a női olvasókat célozta meg a Partvonal, ezen felül a szépirodalmi érték fontos kritériuma még ezeknek a bűnregényeknek. 2012 őszén Rendell legsikeresebb pszichokrimijével folytatódik a sorozat.
Ahogy a legtöbb családnak, a Hillyard családnak is megvannak a maga titkai. Az egyik a fiatal és gyönyörű Eden Hillyard halálához vezet… A történet narrátora Faith, a család tagja, aki az évtizedekkel a visszaemlékezés előtt lezajlott családi dráma idején még kamaszlány volt. Faith nagynénjét, Vera Hillyardot kötél általi halálra ítélték lányaként nevelt húga, Eden brutális meggyilkolásáért. A nő egy krimiíró kérésére forgatja ki a családi fiókokat, hogy együtt jöjjenek rá a miértre és a hogyanra. Az olvasónak az angol írónő olyan ütemben adagolja az újabb és újabb karakterfestő jeleneteket, hogy a regény végéig ingadozunk a két nővér, Vera és Eden között bűnös felelősség tekintetében.

November első napjaiban jelenik meg Gombos Edina és Alberto Costafreda különleges szakácskönyve A mi Kubánk, a mi konyhánk címmel, ami több lesz, mint receptek gyűjteménye! A népszerű műsorvezető családja féltve őrzött, autentikus kubai receptjeit – előételek, levesek, főételek, desszertek, koktélok – osztja meg az olvasókkal. Emellett személyes történetekkel, történeti és kulturális érdekességekkel, saját készítésű fotóival is színesíti a kiadványt, melyet férjével, a 2004-ben Kubában megismert Alberto Costafredával közösen állítottak össze. A könyvből árad majd a fantasztikus latin életérzés, és mindent megtudhatunk, amit érdemes tudni erről a csodás karibi szigetországról! Ízelítőnek (és ezt a szó többszörös értelmében használjuk!) álljon itt néhány fotó a könyvből.

  

November közepén, kevéssel a film előtt kerül a könyvesboltok polcaira a dokumentum-krimi sorozat legújabb kötete, az Argo. A könyvet Matt Baglio amerikai újságíró (A rítus)és Tony Mendez egykori CIA-ügynök jegyzik, a történet alapján Ben Affleck filmet is forgatott, amelyet a hazai mozik a könyv megjelenését követően kezdenek vetíteni. Az Argo igaz történetet dolgoz fel: hat amerikai túsz filmbe illő szökésének történetét. A menekülési akció kezdete Irán, ideje 1979. Több mint 30 évvel ezelőtt a világ közvéleményét is megrázó túszejtő akció történik Teheránban: több tucat amerikait rabolnak el iráni militánsok az amerikai nagykövetségről. Hatuknak azonban sikerül valahogyan elrejtőznie, de csak ideig-óráig. Amerikában a tapasztalt CIA-ügynököt, Antonio Mendezt jelölik ki a feladatra, hogy szervezze meg a hat bujkáló szöktetését Iránból. Mendez zseniális, ám kockázatos tervet eszel ki: ál-hollywoodi stábot szervez maga köré (CIA-emberekből és valódi álomgyári munkásokból vegyesen), majd Teheránba megy, hogy ott filmforgatást imitáljon az amerikaiak kiszabadítására. A „készülő” film címe Argo… később ezen a néven híresül el ez a hajmeresztő, de sikeres hadművelet.

Szintén november közepén jelenik meg Tom Clancy új könyve is, az Egy mindenki ellentavaly még az amerikai sikerlistákat uralta, az idén már magyarul is olvasható. Tom Clancy évtizedek óta írja keménykötésű, akciódús történeteit, ma nem véletlenül őt tartják e krimis zsáner, az irodalmi thriller atyjának. A Vadászat a Vörös Októberre, a Férfias játékok, és a Rettegés arénája sikeres hollywoodi filmek alapjául szolgáltak, melyeknek közös főhőse Jack Ryan CIA ügynök – alakját Alec Baldwin, Ben Affleck és Harrison Ford játszották a filmváltozatokban. Amerikában 2011-ben megjelent új regénye, a nálunk most megjelenő Egy mindenki ellen (Against All Enemies) munkacímű kötet az új korszak új kihívásaira új típusú főhőst léptet fel. Jack Ryan után ezúttal Maxwell Moore néven alkot friss, izgalmas karaktert Clancy, de a főszereplő változatlanul a nemzetközi alvilág és terrorizmus berkeibe beférkőző ügynök, aki kaméleonként változtatja alakját, hogy megóvja maga és társai életét – és nem mellesleg Amerikát a külső ellentől. Ebben a történetben Maxwell és csapata az alvilág és a terrorizmus összefonódásáról rántja le a leplet, mikor felfedik a mexikói drogkartell és a tálibok Amerikába szivárgó fanatikusai között fennálló veszélyes szövetséget. Új típusú kihívások várnak a nemzetközi elhárításra, Tom Clancy ezek közül egyet formál a szemünk láttára izgalmas és ijesztően valósághű történetté.


Vidd hírét!
  •  
  •