Tortúra a színpadon is

Vidd hírét!
  •  
  •  

William Goldman újra átdolgozta Stephen King 1987-es regényét, a Tortúrát, ezúttal színpadra. A hírt a Warner Brothers színházi részlege, a Castle Rock Entertainment and Playhouse Productions jelentette be, a darabot a pennsylvaniai Bucks County Playhouse fogja játszani korlátozott számban, mindössze tizenegyszer, november 24 és december 8 között. Goldman jól ismeri a történetet, hiszen az 1990-es, Oscar-díjas film forgatókönyvét is ő írta.


A színdarabot Will Frears, Az edző rendezője viszi színpadra. Noha csak tizenegyszer tervezik játszani, a Variety szerint a darab ennél több előadást is megélhet, és egy esetleges Broadway-premier is elképzelhető, amennyiben az őszi szezon sikeres lesz. Nem ez az első alkalom, hogy színházi előadás készül a regény alapján, egy angol társulat 2012-ben Angliában és az Egyesült Arab Emírségekben is játszotta a Tortúrát, azt Simon Moore adaptálta. 1990-ben Rob Reiner rendezett belőle filmet, Sheldon szerepét James Caan játszotta, Annie Wilkes-t pedig Kathy Bates, aki Oscar-díjat kapott, mint legjobb női főszereplő.

A regény itthon az Árkádia, majd az Európa Könyvkiadó gondozásában jelent meg. Jelenleg csak antikváriumokban kapható. A történet főszereplője Paul Sheldon sikeríró, a szépkeblű közönség bálványa, aki éppen befejezi legújabb és legjobb regényét, minek örömére mélyen a pohár fenekére néz, s kábán autóba vágja magát. Egy veszélyes kanyarban utoléri az észak-amerikai Sziklás-hegységben nem ritka hóvihar. Mindeközben Isten háta mögötti, magányos tanyaházából bevásárolni indul kisteherautóján a zavarodott elméjű Annie Wilkes, a Sheldon-regények könnyes rajongója. Az árokba borult autóroncsban kedvenc szerzőjére ismer, akinek tört-zúzott testében alig pislákol az élet. Kihúzza az árokból, hazaviszi és életre kelti. Neheztel az íróra, amiért kedvenc sorozatának főhősnőjét, Tortúrát kiírta a sorozatból, ezért új Sheldon-regényt akar. Egy olyant, amiben Tortúra visszatér. Ezzel kezdetét veszi az igazi tortúra.

A történet nagy része a négy fal között játszódik, így a színházi adaptáció – ilyen szempontból – nem okoz különösebb nehézséget. Mi reméljük, hogy a darab Pennsylvaniában nagy sikert arat majd, a Broadwayen is felfigyelnek rá, és néhány év múlva talán egy hazai társulatnak is kedve támad eljátszani. Feltehetően sokan befizetnének rá…


Vidd hírét!
  •  
  •