John Grisham: Prókátorok

Írta : John Grisham
Eredeti cím : The Litigators
Eredeti kiadás : 2011
Magyar cím : Prókátorok
Fordította : Wertheimer Gábor
Kiadó : Geopen Könyvkiadó
Recenzált kiadás éve : 2012
Terjedelme (oldalszám) : 512
80
Vidd hírét!
  •  
  •  

Olybá tűnik, hogy Grisham az írás minden terén szereti kipróbálni magát. Kísérletezett már egyfajta kémregénnyel is (és a könyv végén megjegyezte: „Jogi képzettséget szereztem, a műholdakhoz meg a kémkedéshez nem is konyítok.”), 2010-ben ifjúsági regényt írt egy ügyvéd-csemetéről, és ott van még a Ford megyei történetek c. novelláskötete. A Prókátorok törvényszéki történet, de thrillernek nem nevezném. Dávid harca Góliát ellen, de az olvasónak az az érzése támadhat a regényt olvasva, hogy Grisham fejében írás közben ott motoszkált a gondolat: olyant alkotok, amiből egy szórakoztató, nem túl hátborzongató tévésorozatot is lehet majd készíteni. A cégből ugyanis egész jó film született, s a folytatását már egy sorozat formájában álmodták tovább – többek között maga a szerző is.


A prókátorok Wally és Oscar, egy boutique ügyvédi iroda tulajdonosai, akik Chicagóban buszok oldalán, bingókártyákon és még az Isten tudja milyen nevetséges helyeken hirdetik a szolgáltatásaikat, filléres válópereket vállalnak, személyi sérülésekre specializálódtak (értsd: azt lesik, hogy az utcában mikor ütközik össze két autó, hogy az elsők között lehessenek a helyszínen – na nem segíteni, hanem a sértett fél, az áldozat jogi képviseletét elvállalni), hullaházakban kutatnak olyan esetek után, ahol az elhunyt után perbe lehet fogni valakit, s akik etikai kérdések terén feltehetően nagyon gyengén  állnak. A komoly karrier előtt álló ügyvéd pedig David, aki a város egyik legmenőbb ügyvédi irodájában dolgozik, ám egy nap elege lesz a robotmunkából, és szószerint elmenekül a munkahelyéről. Egy egész napos italozást követően köt ki Wally és Oscar irodájában, és úgy dönt, hogy mostantól itt akar dolgozni. Nem tudja, hogy mire vállalkozik.

Wally addig keresi a nagy ügyet, amíg váratlanul rátalál – legalábbis látszólag. Egyik ügyfelük meghal, s mint megtudják, a férfi élete utolsó éveiben egy koleszterincsökkentő szert szedett. Amikor az is kiderül, hogy egy nagy ügyvédi iroda már keresetet nyújtott be a gyógyszergyártó cég ellen, főhőseink sem tétováznak, és beadják a saját keresetüket egy chicagói bíróságon – noha sem kapacitásuk, sem tapasztalatuk nincs egy ilyen méretű perhez. A gyógyszergyártó céget ráadásul egy képzett ügyvédi iroda fogja képviselni a tárgyaláson: David korábbi munkaadója, az élen egy olyan ügyvédnővel, aki tizenegy éve nem veszített pert, és egy sorozatban hatvannégy győzelemmel büszkélkedhet.

A történet ennél persze sokkal összetettebb, és az a legszembetűnőbb, hogy a Prókátorok nem pusztán a gyógyszergyártó cég elleni perről szól, és nem is a Finley & Figg Ügyvédi Irodáról, bár a regény velük kezdődik, és a cím is rájuk utal. David Zinc a könyv főszereplője, és az ő története nagy ívet ír le – talán annál is nagyobbat, mint amit Grisham ebbe a regénybe belepréselt. A város legmenőbb ügyvédi irodáját hagyja a háta mögött, mert úgy érzi, hogy nem erre vágyik. Azzal, hogy beáll a Finley & Figghez dolgozni, tulajdonképpen nagyon mélyre zuhan, de tudja magáról, hogy képes talpra állni, s hogy ennél sokkal többre hivatott. Az ő harca ez a történet, és Góliát jelen esetben nem a gyógyszergyártó cég, sem az egykori munkaadója, aki a védelem szerepében jelenik meg a tárgyalóteremben, de még a játékgyártó cég sem, akikből sikeresen sajtol ki egy jelentős összeget kártérítés címén. Góliátot a Prókátorokban maga az élet testesíti meg a maga nehézségeivel és buktatóival, de David hisz önmagában, és tudja, hogy képes legyőzni azokat az akadályokat, amelyek a hétköznapokkal együtt bukkannak elő a semmiből. Ha ebből a szemszögből vizsgáljuk John Grisham legújabb regényét, akkor ez egy nagyon jó tanmese, amiből mindannyian tanulhatunk.

A könyv magyarul a Geopen Kiadónál jelent meg, a jubileumi kiadás (tíz év alatt a szerző húsz regényét hozta el Magyarországra a kiadó, ezekből 200 000 példány fogyott a borítóra csomagolt díszszalag tanúsága szerint) kemény borítót és borítóvédőt kapott – a csomagolás tehát több mint pazar. Grisham-rajongóknak kötelező, minden polcon ott a helye.


Vidd hírét!
  •  
  •