Születésnapos: Pat Conroy

Vidd hírét!
 
 

Október 26-án ünnepli születésnapját a New York Times híres bestseller írója, A hullámok hercege és A nagy Santini  megalkotója, Pat Conroy.

Donald Patrick Conroy 1945. október 26-án született Atlantában, Donald Conroy tengerészeti ezredes és Frances „Peggy” Peek Conroy elsőszülött fiaként. Négy fiú és két lány követte a sorban. Édesapja foglalkozása miatt folyamatosan költözniük kellett, 18 éves korára 23 költözésen volt túl. Conroynak nehéz gyermekkora volt, ami nemcsak a folyamatos költözéseknek volt köszönhető. Édesapja szigorúan, katonás stílusban nevelte gyermekeit, uralkodott családja fölött, fizikai valamint érzelmi visszaélései meghatározói voltak gyermekkorának. Mindezek erősen befolyásolták írásait, több regénye alapjául szolgálnak.

Conroy édesapja bátorítására (vagy inkább ragaszkodására) a dél-karolinai Citadel katonaiskolában végezte tanulmányait. Itt úgy akadémiai, mint atlétikai sikereknek örvendett, ugyanakkor ambivalens érzéseket táplált az iskola merev szabályzatával szemben (édesapja domináns és visszaélésekkel teli cselekedeteit látta intézményesített formában). Ezek a tapasztalatai a későbbi The Lords of Discipline és a My Losing Season regényeinek szolgáltak alapul. Ez utóbbiban feldolgozza azt a pozitív élményét, amely végzős diákként meghatározó volt az életében: egy gyengébb kosárlabda csapat tagjaként egy mérkőzés alkalmával legyőzték erősebb ellenfelüket. Ezen esemény a családi háttere következtében elfojtott érzelmeit hozta felszínre, ezért vált annyira meghatározóvá Conroy életében.

Első könyve, a The Boo (1970) kadétéletről szóló anekdotás gyűjtemény, mivel azonban egy kiadót sem talált könyvének, saját maga adta ki azt. Bár ma már az első kiadás másolatai nagyon sokat érnek a gyűjtők körében, Pat szerint a könyv „erő nélküli”. Mégis ez a könyv volt az, ami tudatosította Conroyban, hogy az írás a szenvedélye és a hivatása.

Conroy tanulmányait a Beauforton folytatta, angol szakon. Itt ismerkedett meg Barbara Jonesszal, a vietnami háború fiatal özvegyével, akit majd feleségül vett. Barbara két gyermekét később Pat örökbe fogadta. Ezután Pat elfogadott egy tanári állást, amely alig egy évig tartott. Nem konvencionális tanítási módszereiért – miszerint megtagadta a testi fenyítés alkalmazását illetve az iskolai adminisztráció iránti tiszteletét – elbocsájtották. A következő könyvét, amely nem más, mint egy önéletrajzi dráma, A part túl messze van (The Water is Wide) (1972) a tanári tapasztalatai ihlették. Ezzel a könyvével Conroy elnyerte a National Education Association humanitárius díját; 1974-ben játékfilm készült belőle, majd 2006-ban a Hallmark elkészítette a könyv televíziós változatát.

1976-ban adta ki A nagy Santini-t (The Great Santini). A regény főhőse Bull Meecham egy tengerészgyalogos vadászpilóta ezredes, aki szigorúan uralkodik családja fölött és terrorizálja őket, pszichológiailag bántalmazza tizenéves fiát. Bull alakját Pat édesapjáról mintázta, ám a My Losing Season (2002) regényében még ennél is rosszabb fényben tünteti fel azt. A nagy Santini megjelenése nagy port kavart Conroy családjában. Úgy érezték, Pat családi titkokat árult el azzal, hogy az édesapjáról írt. Ezek a konfliktusok vezettek első házasságának végéhez is. Ugyanakkor a könyv megjelenésének volt egy előnyös következménye is: hogy bebizonyítsa, nem olyan, mint a könyvben megformált alak, édesapja viselkedésben hatalmasat változott. Így apja és fia közelebb kerültek egymáshoz. 1979-ben ezt a regényét is megfilmesítették Robert Duvall főszereplésével.

1986-ban jelent meg a vitathatatlanul legismertebb és legelismertebb regénye, A hullámok hercege (The Prince of Tides). A családi dráma Tom Wingo történetét meséli el, aki munkanélküli tanár lévén New Yorkba megy, hogy segítsen testvérének, Savannah-nak megemészteni a múltat, mivel az öngyilkosságot kísérelt meg. 1991-ben megfilmesítették a regényt, Nick Nolte és Barbara Streisand főszereplésével. A könyv több mint kétmillió példányban kelt el, a filmet pedig Oscar-díjra jelölték.

További regényei: az 1995-ös megjelenésű Beach Music, amely részben az első válásának történetén alapszik, a The Pat Conroy Cookbook (1999), amely kedvenc receptjeit tartalmazza történetek kíséretében, köztük számos történettel a gyermekkoráról és nevelkedéséről, a South of Broad (2009), és a 2010-es My Reading Life.

Conroy írói sikere nem mindig járt együtt személyes boldogságával. Első házassága, Barbara Jones-sal 1969-től 1977-ig tartott. 4 évvel válásuk után, 1981-ben feleségül vette Lenore Fleischert, viszont ezt a házasságát is válás követte, 1995-ben. A két váláson kívül pedig további, a szüleivel és testvéreivel való konfliktusok nehezítették életét. 1997-ben vette feleségül a híres regényírót, Cassandra Kinget, akivel ma is együtt él Dél-Karolinában.

Pat Conroy szerint édesanyja ültette el benne a nyelv és az irodalom szeretetét, valamint nagy hatással volt rá Eugene Norris is, Pat középiskolai irodalom tanára. Conroy regényeiben gyakori és fontos motívum a férfi főhős nagykorúvá válása, hosszú és veszélyes küldetéseken keresztül; a konfliktusok a nem, faj, személyes identitás és szabadság témája körül forognak.  Mivel személyes szabadsága kivívásának egyik legnagyobb akadálya a férfiasság tradicionális értelmezése volt, Conroy férfi szereplői gyakran női személyektől függenek, mint például szerető anya, szimpatikus lánytestvér, megértő szerelmes, akik segítenek nekik megtalálni nőies oldalukat.

Forrás: The New Georgia Encyclopedia, wikipedia


Vidd hírét!