Joël Dicker kapta a Francia Akadémia regény-nagydíját

Vidd hírét!
  •  
  •  

Csütörtökön, október 25-én került sor az egyik legrangosabb francia szépirodalmi kitüntetés, a Francia Akadémia regény-nagydíjának (Grand Prix du roman de l’Académie française) az átadására. A díj Francia Akadémia irodalmi nagydíjával egyetemben – amelyet kétévente adnak át – a rangos testület által kiosztott több mint hatvan díj közül a legismertebb. Közel száz éve, 1914-ben alapították. Megalapítása után az első három évben kétszer életműdíjként került kiosztásra (1915-ben Paul Ackernek, 1917-ben Charles Geniaux-nak), azt követően pedig minden évben egy előző évben megjelent regényt tüntettek ki vele. A kitüntetéssel jelenleg 7500 eurós pénzdíj is jár. A díjátadóval ugyanakkor hagyományosan megkezdődött Franciaországban az irodalmi díjak évadja is, hiszen az elkövetkező hetekben, hónapokban több más rangos díj átadására is sor kerül.


A regény-nagydíj győztesét három jelölt közül választották ki, akiket az október 11-i második fordulóban nevezett meg az elbíráló bizottság. Az első választási fordulóra két héttel korábban, szeptember 27-én került sor, akkor hét szerző neve és műve került kiválasztásra. A zsűri az október 25-i ülésen a három döntőbe jutott jelölt közül 13 szavazattal Joël Dickert találta a legjobbnak, La Vérité sur l’affaire Harry Quebert című regényéért. A másik két döntős szerző, Gwenaëlle Aubry (Partages című regényével) és Jérôme Ferrari (Le Sermon sur la chute de Rome című regényével) hat, illetve egy szavazatot kapott.

A győztes, Joël Dicker, svájci származású fiatal francia szerző. Genfben született 1985. június 16-án. Iskoláit szülővárosában végezte, majd ugyanitt jogot tanult, 2010-ben diplomázott a Genfi Egyetemen. Tíz éves korában megalapította a La Gazette des animaux című magazint, amelyet hét évig vezetett, és amelynek köszönhetően megkapta a Cuneo természetvédelmi díjat, továbbá a La Tribune de Genève kikiáltotta Svájc legfiatalabb főszerkesztőjének.

Első irodalmi sikerét a Le Tigre című harminchárom oldalas novellája jelentette, amelyért a 2005-ben Lausanne-ban elnyerte a 15–20 év közötti fiatal írók nemzetközi díját. Öt évvel később, 2010-ben megkapta a genfi írók díját a Les Derniers Jours de nos pères (Apáink utolsó napjai) című első regényéért. Második regénye, a Francia Akadémia regény-nagydíjával kitüntetett La Vérité sur l’affaire Harry Quebert 2012-ben jelent meg és szerepel a rangos Goncourt-díj esélyeseinek listáján is.

A regény egy Amerikában játszódó roman noir, egy bűnügyi regény, és egyúttal elmélkedés a kortárs amerikai társadalomról, irodalomról, igazságszolgáltatásról és média helyzetéről. A főhőse egy fiatal, sikeres amerikai szerző, Marcus Goldman, aki inspiráció hiányában képtelen újabb könyvet írni, kiadója sürgetése ellenére. Amikor barátját és egykori tanárát, Harry Quebert-et meggyanúsítják egy 15 éves lány meggyilkolásával, akivel harminc évvel korábban kapcsolata volt, Marcus a segítségére siet. Saját szakállára nyomozni kezd, az 1975-ben történt haláleset felderítésén dolgozik, eközben pedig irodalmi karrierje megmentésén is fáradozik: egy igazi bestsellert ír.

A La Vérité sur l’affaire Harry Quebert eddig 35 ezer példányban kelt el, és több külföldi kiadó megvásárolta a kiadási jogokat. Remélhetőleg hamarosan a magyar olvasóközönség is kézbe veheti a huszonhét éves író díjazott regényét. A párizsi díjátadón Joël Dicker a következőket nyilatkozta: „Hihetetlen ez a díj, ez minden író álma. Most már talán egy kicsit írónak érzem magam, de még sokat kell bizonyítanom.” Bevallása szerint két év alatt a regény mintegy harminc változatát írta meg, mielőtt a végleges példányt elküldte a kiadójának.

Források: MTI, a Francia Akadémia honlapja és a szerző személyes honlapja.


Vidd hírét!
  •  
  •