John Grisham újra listavezető

Vidd hírét!
  •  
  •  

John Grisham új regénye, a The Racketeer rögtön a megjelenést követően a New York Times sikerlistájának élén landolt. A sztori szerint az Egyesült Államok története során csupán négy szövetségi bírót gyilkoltak meg, és Raymond Fawcett lett az ötödik a sorban. A holttestére a bíró távoli, tóparti nyaralójában bukkantak, mellette feküdt fiatal titkárnője is. A nyaraló szuperbiztos széfjét felnyitották, a tartalmát elvitték. Kik voltak a tettesek? És mi volt a széfben? Az ügyben az FBI kezd nyomozni.

A 43 éves Malcolm Bannister egykor ügyvédként dolgozott, most a marylandi Frostburg szövetségi büntetésvégrehajtó intézetben tölti idejét, és nem áll túl jól a szénája. Szerencséjére van egy aduásza: tudja, hogy ki ölte meg a bírót, és azt is tudja, hogy mi volt az indíték. Ám az információnak ára van. Bannister szabadulni szeretne.

Grisham egyik 2012-es regénye, a Calico Joe ősszel jelenik meg magyarul. A The Racketeer-re itthon valószínűleg 2013-ban kerül sor. Mi nagyon várjuk.

Csupán egy hete van a listán Nelson DeMille új regénye, a The Panther, a John Corey-sorozat hatodik epizódja. Corey, az antiterrorista csoport ügynöke, és felesége Kate Mayfiled, az FBI-ügynök Szanaaba, a Jemeni Arab Köztársaság fővárosába utaznak. A Közel-Kelet egyik legveszélyesebb városában egy kis csapattal együttműködve azon dolgoznak majd, hogy a nyomára bukkanjanak az al-Káida egyik magas rangú vezetőjének, akit mindenki csak a Párduc (the Panther) néven ismer. A feltételezések szerint a Párduc volt a szellemi kitervelője egy közelmúltbéli terrorcselekmény, a USS Cole elleni támadásnak is. John és Kate az akció egy kései fázisában csatlakozik a többiekhez, így nem igazán ismerik a játszma résztvevőit, a szabályokat és a jelenlegi állást sem. Arra viszont egyhamar rájönnek, hogy a vadászból nagyon könnyen préda lehet Jemenben.

DeMille (A tábornok lánya, Futótűz) a magyar olvasók körében is népszerű, az Alexandra Könyvkiadó gondozásában több regénye is megjelent, többek között a John Corey-sorozat néhány előző része is. Reméljük, hogy a The Pantherre is sor kerül.

Az előző két rövid ajánlót ellensúlyozandó, a továbbiakban két könnyed olvasmányra hívnánk fel a figyelmeteket. Mindkét szerző ismert itthon is, korábban már jelentek meg regényeik magyarul. Az első Karen Kingsbury, és a The Bridge című regénye, amelyik újoncként ötödik a héten a New York Times sikerlistáján. Molly Allen Portlandben él, a szívét viszont Tennessee-ben hagyta, amikor egy férfi öt évvel ezelőtt kisétált az életéből. Molly azóta keresi a szerelmet, de nem találja. Egykori haverja, Ryan Kelly Nashville-ben él, túl van egy félresikerült eljegyzésen, néhány országos turnén, mint country-zenész, és időnként felkeresi a The Bridge nevezetű könyvesboltot, a legrégebbit Nashville belvárosában. Az üzletet Charlie és Donna Barton vezeti immár 30 éve, kávét, kellemes csevegéseket és csupa jó könyveket biztosítva Tennessee lakóinak. Aztán májusban egy áradás elönti Nashville belvárosát, és tönkreteszi majdnem az összes könyvet a boltban. De lesz második esély mindenki számára ebben a gyönyörű karácsonyi történetben.

A másik szerző a fiatal és nagyon tehetséges ausztrál írónő, Kate Morton, és a The Secret Keeper, amely a múlt héten a 8. helyen debütált a listán, a héten viszont már nincs az első tízben – de figyelemre méltó. Egy angol vidéki farmon a 16 éves Laurel Nicolson a nyári buli helyett gyerekkora búvóhelyét választja, fölmászik egy fára, és a jövőjéről álmodozik. Onnan látja, amint egy idegen figura érkezik a farmra, akivel az anyja elbeszélget. Később Laurel egy sokkoló gyilkosságnak is tanúja lesz, ami megváltoztatja a családról és az anyjáról, Dorothyról kialakult képet. 50 évvel később Laurel Londonban él, sikeres színésznő; a család a 90 éves Dorothy szülinapjára gyűl össze, és Laurel rádöbben, hogy ez lehet az utolsó alkalom arra, hogy a kérdéseire válaszokat kapjon. Dorothy története az olvasót a második világháború előtti Londonba röpíti vissza, majd a 60-as évekbe utazunk, hogy megtudjuk ennek a különös sztorinak a hátterét, ahol három idegen teljesen különböző világból érkezik, a háború dúlta fővárosban a véletlennek köszönhetően találkoznak, és a sorsuk egy életre összefonódik.

Itthon a Könyvmolyképző Kiadónál jelennek meg Kate Morton regényei, az egyikről mi is írtunk – minden bizonnyal a The Secret Keeperre is sor kerül.


Vidd hírét!
  •  
  •