Jojo Moyes: Az utolsó szerelmes levél

Írta : Jojo Moyes
Eredeti cím : The Last Letter From Your Lover
Eredeti kiadás : 2010
Magyar cím : Az utolsó szerelmes levél
Fordította : Falvay Dóra, Lányi Judit
Kiadó : Cartaphilus Könyvkiadó
Recenzált kiadás éve : 2012
Terjedelme (oldalszám) : 576
85
Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

Az utolsó szerelmes levél 2010-ben jelent meg, 11 nyelvre fordították le, és 2011-ben elnyerte a Az év romantikus könyve díját. Nem akármilyen szerelmes regénnyel van dolga az olvasónak: múlt és jelen, veszteség és egymásra találás, öröm és bánat áradatán keresztül a regény felteszi a kérdést, létezik-e olyan szerelem, amely valóban mindent túlél, dacolva a sors kegyetlen játékaival, és az idő veszedelmes múlásával?


Ellie Haworth már csaknem egy éve viszonyt folytat egy nős férfival, és bár nem tudja, mit várhat el tőle, szerelmes belé, és titkon abban reménykedik, hogy John elhagyja érte a feleségét. Természetesen barátai nem nézik jó szemmel ezt a viszonyt, féltik barátnőjüket attól a fájdalomtól, amit egy ilyen szerelem okozhat. Ellie azonban próbál nem foglalkozni sem a barátai, sem a saját félelmeivel, valamint igyekszik meggyőzni úgy barátait, mint saját magát, hogy számára ez így megfelel. Munkahelyi teljesítménye azonban egyre romlik, ezt pedig főnöknője egyre kevésbé tolerálja. Egy nap a munkahelyén, régi iratok közt keresgélve, kezébe kerül egy kézzel írott szerelmes levél, amely felkelti érdeklődését…

Jennifer Stirling egy korházban ébredve megtudja, hogy súlyos autóbalesetet szenvedett. Nagyon sok mindenre azonban nem emlékszik, sem a baleset körülményeiből, sem a korábbi életéből. Közeli hozzátartozói mintha nem mondanának el neki mindent, csak arra várnak, hogy Jennifer újból a “régi önmaga” legyen. Jennifer minden erejével próbál megfelelni családja és barátai elvárásának, és bár idegennek érzi ezt a világot, próbál teljes mértékben beilleszkedni szerepébe, egészen addig, mígnem talál egy neki címzett, kézzel írott szerelmes levelet, amely nem hagyja nyugodni…

Jennifer és Ellie további levelek után kezdenek kutatni. Jennifer számára egyetlen megoldást a levelek jelentik, hogy kiderítse, kibe volt szerelmes a balesete előtt, ki az a a férfi, aki miatt hűtlen volt férjéhez, és ahhoz az élethez, amibe visszailleszkedni próbál, és nem utolsó sorban, mi történt a férfival és a szerelmükkel. Több mint negyven évvel később pedig Ellie a levelek alapján próbál fényt deríteni a szerelmesek történetére. Egyrészt csodálatot érez, amiért a férfi olyan szépen fogalmazva és romantikusan fejezi ki érzéseit a nő iránt – ami neki nem adatott meg –, másrészt a történet pozitív végkimenetében reménykedve próbálja azt rávetíteni saját tiltott kapcsolatára Johnnal.

Jojo Moyes nagyszerűen kalauzolja az olvasót múlt és jelen között, izgalmas fordulatokon keresztül teszi próbára a regény főhőseit, valamint az olvasó szerelemről alkotott elképzeléseit. Ne úgy gondoljunk azonban Az utolsó szerelmes levélre, mint egy újabb, elcsépelt szerelmes történetre, forró vágyakkal és csókokkal körberajzolva. Moyes regénye ennél sokkal több. Meglépve ezeket a kliséket, egyrészt az adott korok felfogását vázolja fel számunkra szerelemről, családról, megcsalásról és válásról – ami alig fél évszázad alatt hatalmasat változott –, másrészt a szerelmes történetek kibontakotatásának akció-íze van, azáltal, hogy a levelek felderítése jelentené a megoldást mindkettőjük számára. A regényt olvasva olyan érzésem volt, mintha együtt nyomoznék a főhősnőkkel, Jennifer Stirlinggel és Ellie Haworth-szel, velük együtt próbálnék rájönni, mi történt az utolsó szerelmes levél feladása után. Mindebben segítségemre volt a könyv nyelvezete is, amely egyszerű és a mai kor emberéhez szól, mégis  ezzel az egyszerűséggel nagyszerűen festi le nemcsak a cselekményt, de a szereplők érzéseit is. A regény végéhez érve pedig a boldog befejezésben reménykedünk, de jár-e mindenkinek a happy end? Jár-e sokadik esély a boldogságra annak,  akinek boldogságával a sors csúfos játékot űzött, vagy be kell érnie egy felejthetetlen szerelem emlékével? Jár-e második esély a szerelemre annak, ki egyszer már ellökte magától?


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •