John le Carré és Salman Rushdie kibékültek

Vidd hírét!
  •  
  •  

Békét kötött egymással Salman Rushdie és John le Carré, a két világhírű író 15 évvel ezelőtt a szólásszabadsággal és a vallási türelemmel kapcsolatos nézeteltérései miatt veszett össze. Az indiai születésű Rushdie és a szépirodalmi igényű kémregényeiről ismert John le Carré a sajtón keresztül üzengetett egymásnak a szólásszabadság és a vallási türelem korlátait illetően, miután Rushdie-nak írásai jelentek meg a The Guardian című brit napilapban. Vitájuk végül odáig fajult, hogy Rushdie “ostoba” alaknak nevezte le Carrét, aki pedig “arrogánsnak” bélyegezte pályatársát – emlékeztetett a The Times.


Az első lépést a békülés felé Salman Rushdie tette meg: egy októberi nyugat-angliai irodalmi fesztiválon Cheltenhamben Rushdie úgy fogalmazott, sajnálja, hogy nézeteltérés alakult ki közöttük. Mint mondta, jobb lett volna, ha nem jutnak idáig. Le Carrét nagy írónak tartja, és szerinte a Suszter, szabó, baka, kém “a második világháború utáni brit irodalom egyik legnagyszerűbb regénye”.

Le Carré a The Times megkeresésére azt üzente Rushdie-nak, ő is sajnálja a vitát. A szikrát le Carré lobbantotta lángra, amikor kritizálta Rushdie Sátáni versek című művét. Akkor úgy vélte, nincs az a törvény, ami lehetővé tenné, hogy valaki büntetlenül inzultáljon egy vallást. Amikor később le Carrét antiszemitizmussal vádolták, Rushdie a The Guardianban közölt levelében azt írta, egyáltalán nem érez együtt a brit íróval. Le Carré a válaszában azt mondta, hogy Rushdie az igazságot mindig úgy tálalja, hogy az az ő érdekeinek megfeleljen. Rushdie erre nagyképűnek nevezte a kémregényírót, mire Christopher Hitchens újságíró is beavatkozott a vitába, Rushdie védelmében azt állítva le Carréról, hogy a The Guardian oldalain megnyilvánuló viselkedése semmiben sem különbözik annak az embernek a viselkedésétől, aki a kalapjába vizel, majd, mint aki jól végezte dolgát, a saját fejére teszi azt.

Paul Theroux és VS Naipaul egy hasonlóan hosszas vita után tavaly a Hay Irodalmi és Művészeti Fesztiválon ráztak végre kezet, és úgy tűnik, hogy kettejük nyomdokaiba léphet le Carré és Rushdie is. “Csodálom Salmant a munkásságáért, a bátorságáért és tiszteletben tartom álláspontját” – mondta le Carré a The Timesnak, majd hozzátette: “Vajon szabadon megtehetjük, hogy Koránt égetünk és gúnyt űzünk mások vallási meggyőződéséből? És ha igen, akkor vajon meglepő, hogy azok a vallásos emberek, akiket ezáltal megsértettünk, dühvel válaszolnak? Sajnos nem tudtam erre a kérdésre a választ 15 évvel ezelőtt, és a legnagyobb jóindulattal sem tudom megmondani ma sem, de büszke vagyok arra, hogy akkor ellene szóltam ennek az irányzatnak, elviselve a sértettek dühös kirohanásait. És ha holnap találkoznék Rushdieval, boldogan nyújtanám a kezem egy kiváló kollegának” – fűzte hozzá.

Rushdie-t a Sátáni versek miatt Iránban halálra ítélték. Khomeini ajatollah 1989. február 14-én fatvát, azaz halálos kiközösítést hirdetett ellene, és arra szólított fel minden muzulmánt, hogy végezzenek az íróval és kiadójával. 1998 szeptemberében az iráni hatóságok ígéretet tettek, hogy nem hajtják végre a halálos ítéletet, de azért azt nem vonták vissza. A helyzet komolyságát jelzi, hogy 1991-ben a könyv japán fordítóját meggyilkolták, az olasz fordító pedig megsérült egy támadás következtében.

Forrás: mti, The Guardian, olvasoterem.com


Vidd hírét!
  •  
  •