Stephen King írta, Sheryl Crow énekli

Vidd hírét!
  •  
  •  

John Mellencamp amerikai rockénekes 13 évvel ezelőtt hívta fel azzal Stephen Kinget, hogy közösen egy musicalt kellene írjanak. A munka hosszas volt, de mindvégig összhangban dolgoztak, és 2012 áprilisában Atlantában be is mutatták a darabot. Most a Broadway és Hollywood felé kacsintgatnak a sztorival, de ez még a jövő; ami biztos, hogy egy válogatáslemezen 2013 márciusában megjelenik a musical zeneanyaga. Olyan neves énekesek adják a hangjukat a lemezhez, mint az amerikai countryzene meghatározó alakja, a legendás Kris Kristofferson, a brit Elvis Costello, a kilencszeres Grammy-díjas Sheryl Crow, a kétszeres Grammy-díjas blues-zenész Taj Mahal és maga a szerző, John Mellencamp.


A Ghost Brothers of Darkland County háttértörténete éppen olyan, mint bármelyik King-regény vagy -novella. Mellencampnek a 90-es évek végén támadt az az ötlete, hogy Kinggel közösen musicalt írjanak, mint mondja, azt követően, hogy rájött, hogy az Indiana állambeli Bloomingtonban található faházát szellemek járják. A 30-as években ugyanabban a házban összeverekedett két testvér egy nő miatt, és az egyikük halálos sebet szerzett. A másik elmenekült a nővel, de autóbalesetet szenvedtek: belezuhantak a kocsival egy tóba, és a víz mélyére süllyedtek. Mellencamp felhívta Stephen Kinget, és elmondta, hogy musicalt szeretne készíteni ebből a sztoriból.

Az alkotók, középen King és Mellencamp (fotó: Greg Mooney)

Mellencamp később fel is kereste Kinget a floridai otthonában, ekkor találkoztak először. “Felhangolta a gitáromat, és elmesélte ezt a kísértet-sztorit a faházával kapcsolatban” – emlékszik vissza King. “Rögtön tetszett az ötlet, és elképzeltem, ahogy évekkel később minden megismétlődik.” King tehát beleegyezett, hogy megírja a sztorit, amelyben két testvérpár ugyanabban a házban ugyanabba a szituációba keveredik 30 év időeltolódással – Mellencamp pedig hozzálátott megírni a dalokat. “Steve feladata volt a történet – meséli Mellencamp -, az én feladatom volt a karakterek kidolgozása a dalok segítségével. Ez (a koncepció) eltér a legtöbb musicaltől.”

[youtube width=”640″ height=”360″]http://www.youtube.com/watch?v=RLkOJKv4n0E[/youtube]

A folyamat nagyon hosszas volt, mert mindketten a saját dolgukkal is foglalkoztak időközben: Mellencamp zenéket írt, albumokat rögzített, King pedig a könyveit írta. A kapcsolatot e-mailen keresztül tartották, és nagyon jól megértették egymást, mondja King, mert hasonló az érdeklődési körük és ugyanaz a hátterük. Az utolsó fázisban bevonták T Bone Burnett producert, hogy felpörgesse az egészet, hogy a zenének “ködös, kísérteties hangzást” adjon, mintha az “most emelkedett volna ki a Mississippiből”. New Yorkban próbálkoztak befektetők bevonásával is, hogy megcélozzák a Broadwayt, de egyelőre nincs hír arról, hogy sikerrel jártak volna. Erről amúgy is különböző véleményen van a két alkotó, Mellencamp például azt mondta, hogy őt a folyamat, a munka nyűgözte le, és nem a végeredmény, és őt nem érdekli, hogy befut-e a darab a Broadway-re vagy sem.

A Ghost Brothers of Darkland County zeneanyaga 2013. március 19-én jelenik meg, addig viszont meg lehet hallgatni az album nyitódalát, a That’s Me-t Elvis Costello előadásában.

Forrás: Rolling Stone


Vidd hírét!
  •  
  •