Dave Eggers: Az elveszett fiú

Írta : Dave Eggers
Eredeti cím : What Is the What
Eredeti kiadás : 2006
Magyar cím : Az elveszett fiú
Fordította : Komáromy Rudolf és Komáromy Zsófia
Kiadó : Park Könyvkiadó
Recenzált kiadás éve : 2008
Terjedelme (oldalszám) : 679
90
Vidd hírét!
 
 

Dave Eggers regénye egy „elveszett fiú”, Valentino Achak Deng története. Az elveszett fiú megnevezés, mára világszerte ismert fogalommá érett, a tájékozottabbak tudják, hogy a szudáni polgárháború miatt vándorlásra késztetett, zömében fiúkat magába foglaló sokezres gyerekcsoport tagjait hivatott megnevezni. Eggers Achak Deng történetének elmeséléséhez a párhuzamos szerkesztésmódot választotta, a jelen és a múlt eseményeiről felváltva tudósít. A jelen csupán néhány napot, míg a múlt eseményei közel két évtizedet ölelnek fel.

A történet azzal veszi kezdetét, hogy Valentino Achak Denget kirabolják atlantai lakásán; a másik szál 1983-ban veszi kezdetét, amikor Szudánban kirobban a polgárháború. A közel két évtizedes konfliktust a szudáni kormány, illetve az SZNFH (Szudáni Népi Felszabadító Hadsereg) közti viaskodás okozta. Az ország északi részén többségben levő arabok (murahallinok) szerették volna megkaparintani Szudán déli területeit, melyeket az őslakos dinkák laktak. Ezt kívánta megakadályozni az SZNFH. Tudni kell, hogy a központi kormány nem arra törekedett, hogy a feleket megbékítse, hanem uszította a murahallinokat a déliek ellen, felkorbácsolva ezzel az indulatokat. Dinka nemzetiségűként Valentino Achak Deng is részesévé lesz az eseményeknek. A jómódú családba született, akkoron hat esztendős Achak kénytelen megtapasztalni a polgárháború viszontagságait: szülőfaluját, Marjal-Bait a murahallinok és a lázadók porig rombolják. A férfiakat lemészárolják, az asszonyokat megbecstelenítik, majd megölik, a gyerekeket rabszolgasorba taszítják.

Valentino menekülni kényszerül és ezzel kezdetét veszi a több éven át tartó vándorlás. Hamarosan pár százra, majd pár ezerre duzzad a menekültek létszáma, egyre több „elveszett fiú” verődik össze. A sivatagi vándorlás során számos megpróbáltatáson kell keresztülmenniük: támadók rajtaütéseit kell átvészelniük, vadállatok elől menekülnek, időjárási viszontagságok, betegségek és nem utolsó sorban az élelem- és vízhiány nehezítik mindennapjaikat. Szudánt elhagyva a menekültek egy jobb élet reményében lépik át az etióp határt, ám szembesülniük kell a felismeréssel, hogy szenvedésük nem ért véget. Vándorlásuk a Kenyában található kakumai menekülttáborban ér véget, ahol az ENSZ hathatós közbenjárásával, biztonságosabb és emberségesebb körülmények között töltenek el jó néhány esztendőt az „elveszett fiúk.” A rendszeres oktatás mellett különböző programokat alakítanak ki a gyerekek számára, felkínálva a lehetőséget a fejlődésre. Valentino Achak Deng az aktív táborlakók közé tartozott, hamarosan ENSZ alkalmazottként dolgozott az ifjúsági kultúrprogramban.

Achak többedmagával az Egyesült Államokba került, ahol nagy nehézségek árán karriert épített. Ma már a nevét viselő alapítványt vezeti (The Valentino Achak Deng Foundation), melynek köszönhetően szülőfalujában oktatási intézmény működhet. A szudáni polgárháborús menekültek ügyének zászlóvivőjévé avanzsált, neve egyet jelent az emberi jogok érdekvédelmével.

Dave Eggers könyve kiváló olvasmány mindazoknak, akik előtt Afrika világa ismeretlenként jelenik meg, ám betekintést szeretnének nyerni a fekete kontinens civilizációjának egy szeletébe. Ugyancsak tanúbizonyságként szolgál mindazoknak, akik szkeptikusan tekintettek ez idáig az Afrikai kontinensen elkövetett atrocitásokra. Valentino Achak Deng története példát statuálhat sokak számára: megpróbáltatásokkal telített gyerekkora, az Egyesült Államokba való kijutása, majd onnan egyetemi diplomával, emberjogi harcosként való hazatérése azt bizonyítja, hogy nincs lehetetlen. Minden akarat kérdése.

A regény nyelvezete könnyed, az író fogalmazásmódja letisztult, érthető. A cselekmény a történetből fakadóan lebilincselő, Eggers igyekezett a beszámolók alapján minél több izgalmas epizódot megörökíteni. A Park Kiadó gondozásában megjelent kötet igényes darab, keménytáblával, védőborítóval vásárolható meg.


Vidd hírét!