Újdonságok a tengerentúlról

Vidd hírét!
 
 

A héten a USA Today sikerlistáját vettük nagyító alá, és a dobogón három újdonságot találtunk. Az első az Egy ropi naplójának hetedik kötete, a Diary of a Wimpy Kid: The Third Wheel Jeff Kinney-től. A nálunk is nagy sikernek örvendő sorozat ötlete 1998-ban született, a szerző ekkor alkotta meg Greg Heffley alakját: a vékonydongájú iskolás egy naplót vezet, ebből ismerjük meg a mindennapjait. A ropi naplója először 2004-ben jelent meg online, és 2005 júniusáig tulajdonképpen blogként működött, minden nap egy új bejegyzéssel szórakoztatva az olvasóit. A blog követőinek nyomására 2007-ben megjelent a napló első könyvváltozata, és egy csapásra siker lett; az online változatát 2009-ig mintegy 20 millióan olvasták. 2009-ben a Time magazin a szerzőt a világ 100 legbefolyásosabb embere közé sorolta. Itthon egyelőre a sorozat első hat kötete olvasható, a könyvek a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelennek meg.

A hetedik a héten landolt a USA Today sikerlistájának élén; ebben éppen Valentin-napra készül Greg Heffley iskolája, és hősünk azért küzd, hogy ne legyen egyedül a nagy napon. A legjobb barátjának, Rowley-nak szintén nincs párja, de ez Greg számára kevés vigaszt nyújt. Aztán egy váratlan fordulatnak köszönhetően Greg táncpartnerre akad, és Rowley látszólag kimarad a buliból. Igen ám, de messze még az este vége, és soha nem lehet tudni, hogy a szerelemben végül ki lesz szerencsés.

A képzeletbeli dobogó második fokára Vince Flynn új regénye, a The Last Man került; ez a Mitch Rapp-sorozat 14. része. Mitch Rapp a CIA terrorellenes ügyosztályának titkosügynöke, akinek elsődleges feladata a Közel-Keletről az Egyesült Államok ellen tervezett terrortámadások elhárítása. A sorozat érdekessége, hogy Rapp először az 1999-es Transfer of Powerban bukkant fel, de a sorozat tulajdonképpen 1997-ben a Term Limits-szel vette kezdetét – ebben maga Rapp nem szerepel, de a széria más karakterei igen. Mitch Rapp történetének kronológiai sorrendje is rendhagyó, időrendben a 2010-ben megírt Bérgyilkos az első Rapp-sztori, de a szériában ez tizenkettedikként jelent meg. Magyarul a General Press gondozásában jelennek meg Vince Flynn regényei, már a széria 13. része, a 2012-es Gyilkos lövés is megjelent, szóval feltehetően nem kell sokat várni a The Last Man-re sem.

A The Last Man-ben Irene Kennedy, a CIA igazgatója Afganisztánba küldi Rapp-et, hogy megtalálja Joe Rickmant, az Ügynökség titkos afganisztáni hálózatának vezetőjét. Joe-t elrabolták, négy testőrét pedig hidegvérrel kivégezték. Rapp úgy érzi, hogy még ennél is sokkal rosszabb van kialakulóban. Hamar kiderül, hogy nem csak Rapp keresi Rickmant, az FBI is belevetette magát a munkába, de az is nyilvánvalóvá válik, hogy a Szövetségi Nyomozóirodának sokkal fontosabb Rapp hírének a bemocskolása, mint Rickman megtalálása, így tulajdonképpen úgy harcol az ellenséggel, hogy a saját kormányának egyes elemei is keresztbe tesznek neki. Sokkal nehezebb dolga van, mint bármikor korábban.

A nagyon sokat dolgozó és kereső James Patterson a harmadik, ő az Alex Cross-sorozat 19. darabjával debütált a képzeletbeli dobogó legalsó fokán. Az egészen biztos, hogy Alex Cross ebben a regényben sem dobja fel a talpát, hiszen a szerző 2013-ra tervezi a 20. Cross-regényt. Alex Cross egy afro-amerikai nyomozó és pszichológus Washingtonból, aki egykor a fővárosi rendőrség emberölési osztályán, később az FBI-nál dolgozott, aztán pszichológusként praktizált, miközben továbbra is segítette mindkét korábbi kenyéradója munkáját, végül visszatért a washingtoni rendőrséghez, mint szaktanácsadó. Cross első alkalommal az És jött a pók… című regényben szerepelt – saját tapasztalatunk szerint amúgy ez az eddigi egyik legjobb Cross-regény. Itthon a Cross-regények különböző kiadóknál jelentek meg az évek során, most épp az Alexandra Kiadó készül a piacra dobni a széria 12. részét, az Alex Cross-t – a filmváltozattal egyszerre.

A Merry Christmas, Alex Cross-ban Cross nyomozó éppen a karácsonyfa díszítésére készül családja körében, amikor egy telefonhívás elragadja a szerettei mellől. Egy túszejtéshez hívják segítségül, ahol Cross minden tudását és kreativitását be kell dobja, ha meg akarja menteni egy másik család életét – és a regény fülszövege szerint annyira forró szituációba keveredik, hogy könnyen lehet, hogy nem tér haza élve. Ez persze csak porhintés – mint már mondtam, jövőre jön a következő Cross-regény.


Vidd hírét!