Thich Nhat Hanh: Csöndsarok

Írta : Thich Nhat Hanh
Eredeti cím : Making space. Creating a home.
Eredeti kiadás : 2012
Magyar cím : Csöndsarok
Fordította : Holbok Zoltán
Kiadó : Jaffa Kiadó
Recenzált kiadás éve : 2012
Terjedelme (oldalszám) : 124
90
Vidd hírét!
  •  
  •  

Kicsit szokatlan az Olvasoterem.com-on egy ilyen könyv, de azt gondolom, mi, olvasó emberek nagyon sokszor térünk mindenféle mellékösvényekre, és a legtöbb esetben még csak meg sem bánjuk. A Csöndsarok számomra egy ilyen mellékösvény, ami szélesíti utamat. Jógakönyvről van szó, az alcím „otthoni meditációs gyakorlatokat” ígér.

Én azonban azt hiszem, ez a könyv nemcsak a jógázókhoz szól. A hátlapon a kiadó egy mondatban foglalja össze a könyv lényegét: „zsebben hordható békesség”. Ugyanitt a szerzőről is olvashatunk, ha valakinek, akárcsak nekem, nem mond semmit Thich Nhat Hanh neve: ő egy Mester – példa és tanító, aki életének hitelességével akar hatni.

Nos, ha ebből a könyvből indulok ki, alighanem sikerülhet neki. Bár nem jógázom, mégis élmény volt végigolvasni a könyvet. Azt hiszem, leginkább a tisztasága fogott meg. Egyértelmű, világos, hókuszpókuszoktól mentes, hétköznapi és gyakorlatias, és én, aki már több modern személyiségfejlesztő könyvet tudok magam mögött számos „iskola” képviselőitől, azt mondhatom, ez a könyv ráerősít mindarra, amit európai szerzőktől a lélek békességéről, a világgal való harmóniáról, kommunikációról, odafigyelésről, önismeretről olvastam.

A „tíz lépést” tartalmazó kiadvány tulajdonképpen arra buzdít, éljünk tudatosan, a jelenben, állandóan arra törekedve, hogy harmóniánk a világgal (egymással, magunkkal) ne bomoljon meg. A könyv eredeti címe is mindenkihez szól: „Tágítsuk a tért. Teremtsünk otthont”. Hiszen mindannyian erre vágyunk leginkább!

Az érdekes az, hogy az erre irányuló gyakorlati tanácsok nem bosszantják fel azokat sem, akiket esetleg irritál az ezo-téma. Mert a lépések, amiket követni kell, maguktól értetődnek. Profánra fordítva talán így hangzana: álljunk meg, lélegezzünk mélyeket, helyezkedjünk el kényelmesen, egy csendes helyen, igyekezzünk kizárni a zavaró hangokat. Étkezzünk egészségesen, ne merüljünk bele az apró házi vitákba és ne felejtsük el emlékeztetni magunkat arra, hogy a kritikus pillanatokban is így cselekedjünk. Éppen azért gondolom, hogy a szerző valóban egy Mester, mert a tanítása nélkülöz minden agresszivitást: csak irányt mutat, aztán elenged: kövesd, ha akarod.

A mantrákról és egyéb meditációs technikákról nem teszek említést. Akik igazi meditációs zsebkönyvre vágynak, könnyen alkalmazható technikákkal, egyszerű gyakorlatokkal, nem túl terhes mindennapi rutinnal, azok úgyis elolvassák majd a könyvből. Akik meg nem, azoknak bőven elég, hogy tudják: egy mantra szövege lényegét tekintve semmiben nem különbözik egy keresztény imától. Talán csak abban, hogy nem kéri az áldást, mivel az mindenütt jelen van: csak nyitottá tesz annak befogadására.

„Legyek békés, boldog és könnyű testben és lélekben. Legyünk békések, boldogok és könnyűek testben és lélekben.”


Vidd hírét!
  •  
  •