Újra akcióban a könyvszobrász

Vidd hírét!
  •  
  •  

Az irodalom Banskyje becenévvel illetett idegen ismét felbukkant Skóciában – ezúttal a Book Week Scotland szervezői kérték fel, hogy könyvből készített miniatűr szobraival felhívja a világ figyelmét az irodalomra, a könyvek és az olvasás fontosságára. A hölgy – mert annyi bizonyos, hogy nőről van szó – először a tavaly helyezett el Edinburgh különböző pontjain könyvekből készített szobrocskákat.


A névtelen művész az első könyvszobrot 2011 márciusában helyezte el a Skót Költészet Könyvtárában, Edinburgh városában. A kis alkotást Edwin Morgan egyik költeménye, az A Trace of Wings inspirálta, és egy kis jegyzetet is csatolt hozzá az alkotója, amelyben azt mondta, hogy a “könyvtárak, könyvek, szavak és eszmék” támogatására készítette. Novemberig további kilenc ilyen ajándékot helyezett el Edinburgh-szerte, hagyott egyet-egyet többek között a Skót Nemzeti Múzeumban, az Írók Múzeumában és a város nemzetközi könyvfesztiválján is. A kis könyvszobrok óriási szenzációnak számítottak, az egész világ felfigyelt a névtelen művész akciójára. Kiállították őket a legfontosabb skót városokban, Aberdeenben, Dundeeban, Glasgowban, Dunfermlineban és a Wigtown Könyvfesztiválon ezrek tekintették meg őket, míg végül a múlt hét végén visszatértek Edinburghba, a Skót Költészet Könyvtárába. Az alkotó kilétét továbbra is homály fedi, de az egyik jegyzeten annyit elárult a művész, hogy nőszemély.

Emma Lister és az idei első könyvszobor (Fotó: BBC)

A művésznőt a Book Week Scotland szervezője, a Scottish Book Trust kereste meg e-mailen, és megkérték, hogy ezen a héten ismételje meg a tavalyi akcióját. A hölgy beleegyezett, és kiterjesztette a tevékenységét az egész országra, így hétfőtől péntekig minden nap elhelyez egy könyvszobrot valahol Skóciában. Az alkotásokat klasszikus skót történetek inspirálták, és minden nap közzétesz egy instrukciót, amely alapján rá lehet bukkanni az új könyvszobrokra. Az elsőt hétfőn Emma Lister, a Glasgow-i Művészeti Iskola tanársegédje találta meg. Az alkotást megtarthatja.

Marc Lambert, a Scottish Book Trust vezérigazgatója a BBC-nek elmondta, nagyon örülnek, hogy a titokzatos könyvszobrász elfogadta a felkérésüket, és ezzel esélyt adott a skót könyvbarátoknak, hogy egy-egy ilyen alkotást megszerezzenek. Mint mondta, ez ideális alkalom arra, hogy a figyelem középpontjába kerüljenek ezek az egyedi művészeti alkotások, amelyeket a könyvek, a könyvtárak és az olvasás szeretete inspirált.

Forrás: BBC Scotland


Vidd hírét!
  •  
  •