Portré: Jacqueline Wilson

Vidd hírét!
  •  
  •  

1945. december 17-én született Bathban, Angliában. Gyermekkorát is itt töltötte. Az édesapja hivatalnok volt, az édesanyja elsősorban háziasszony. A kis Jacqueline-nek nagyon élénk fantáziája volt, gyermekkorában egyaránt szeretett történeteket olvasni és kitalálni is. Első írását (a mindössze 18 oldalas Meet the Maggots-ot – amelyet kis terjedelme ellenére ő regénynek nevezett), alig kilenc évesen írta; a történet egy hétgyermekes családról szól. Az iskolában gyakran kapták azon, hogy álmodozva bámul ki az ablakon, amelynek következtében aztán a Jacky Daydream (Álmodozó Jacky) becenevet kapta. Ez lett később az egyik önéletrajzi regényének a címe. 17 évesen már újságíróként dolgozott egy lánymagazinnak, amit róla neveztek el (Jackie), és minden idejét az írásnak szentelte. 19 évesen összeházasodott a nyomdász Millar Wilsonnal, 2 évre rá megszületett kislányuk, Emma. Házasságuk 2004-ig tartott, amikor férje elhagyta.

Írói karrierje kezdetén írt pár kriminovellát, aztán a gyermekkönyveknek szentelte magát. A gyermekirodalmi munkáiról ismert irónő több könyvsorozatot is írt, egyik legismertebb közülük a Tracy Beaker-sorozat. Regényeinek témája eltér a „szokásos” gyermekkönyv-témáktól, általában a nehéz helyzetben lévő családok, az adoptálás, a válás, a gyerekeiket egyedül nevelő anyák, a nehéz sorsú, bizonytalan helyzetű gyerekek, továbbá az alkohol- és kábítószerfogyasztás, a gyerekbántalmazás, a szorongás és a deprimáltság foglalkoztatják. Az is sajátos az írásaiban, ahogyan kibontja ezeket a szerepköröket, gorcső alá veszi a sérült családi modelleket. Regényeit általában egyes szám első személyben írja, nyelvezetük könnyű és egyszerűen érthető, jellemző rájuk a pörgős hangvétel, a szabadszájúság és az élőbeszéd imitálása. Írásainak fontos eleme a humor (amely mintegy kiemeli az olvasót abból a mocsokból, amelybe szereplői gyakran beleragadnak), valamint az ítéletmentesség és az együttérzés, amellyel szereplői felé fordul. Gyakori motívum írásaiban a túlélési ösztön, amely majdnem minden hősére jellemző. Nem átlagos témáival és egyedi stílusával Wilson humanitárius együttérzésről, pszichológiai és szociálpszichológiai érzékenységről tanúskodik regényeiben.

Könyveiből több mint 30 millió példány kelt el csak az Egyesült Királyságban. Egy a BBC által 2003-ban végzett közvéleménykutatás szerint minden idők 100 legnépszerűbb könyve között négy Wilson-mű szerepelt, és további tizennégy könyve került a top 200-as listában. Wilson a könyveivel számos díjat és kitűntetést nyert, például a Smarties-díjat vagy a Guardian Gyermekirodalom-díját.

Jacqueline Wilson számos műve között szerepel két önéletrajzi regény, több könyvsorozat és több egyedülálló könyv. Ezek közül többet is adaptáltak színpadra illetve képernyőre. A legismertebb könyvei megjelentek magyar fordításban is, hogy egy párat említsünk: A kettős játszma, Tracy Beaker története, Szerelmes lányok, Komisz lányok, Lányok a pácban, Lányok késésben, Apja lánya, Jó barátok, Szerelmi leckék, A másik lány, Micsoda anya, stb.

Jacqueline még ma is lelkes olvasó. Kedvenc írói Sylvia Plath és Katherine Mansfield, akik – regényei hőseihez hasonlóan – tragikus sorssal rendelkező személyek voltak. Több mint 15 000 példányos könyvtárral dicsekedhet; emellett olyan régimódi játékokkal veszi magát körül, mint az antik babák vagy hintalovak. A hetvenhez közelítő írónő nagyon egészségnek örvend, és ezt életvitelének köszönheti, hisz minden reggel 50 métert úszik. Ékszer- és ruhaválasztásban különös ízlése van: általában fekete ruhákban jár, és rengeteg, nagy méretű gyűrűt hord.

Forrás: Wikipédia; Fotó: David Baird


Vidd hírét!
  •  
  •