Jamie Oliver mindenkit maga mögé utasított

Vidd hírét!
  •  
  •  

A nálunk is népszerű brit sztárséf 15-Minute Meals című új szakácskönyve fogyott a legjobban az ünnepek előtti hetekben Angliában. Jamie Oliver könyve nagyon rávert a mezőnyre, és zsinórban harmadszor szerezte meg az elsőbbséget a szigetországban. A Penguin UK gondozásában megjelent gasztronómiai újdonság J. K. Rowling Átmeneti üresedés című, első felnőtteknek szóló regényével egyszerre jelent meg szeptemberben, és az elején a Harry Potter-szerző munkája fogyott jobban, de aztán decemberre a tévészakács és elkötelezett egészségvédő könyve kerekedett felül. A karácsonyi futamban Rowling könyve már be sem került az első tízbe.


Az eladásokat nyomon követő Nielsen BookScan szerint a szakács könyvéből a karácsonyi vásárlások szempontjából mérvadó, december 15. előtti héten csaknem 118 ezer példány fogyott, kétszer annyi, mint a második helyezett Guiness rekordok könyve 2013-as kiadásából. A 15-Minute Mealsből egyébként egész évben is nagyon sokat megvettek. A sztárszakács könyve jelenleg 586 ezernél jár, és a keménytáblás könyvek között messze ezt keresték a legtöbben. Csak összehasonlításként: Rowling új regényéből, a már említett Átmeneti üresedésből 356 ezret adtak el, a kétszeres Man Booker-díjas Hilary Mantel könyvéből, a Holtaknak menetéből pedig 196 ezret.

Jamie Oliver immár ötödször végez az első helyen a karácsonyi könyves toplistán, és az ideivel megvan a zsinórban harmadik győzelem is. 2011-ben a Jamie’s Great Britain című könyve végzett az első helyen, 2010-ben a 30-Minute Meals. Korábban 2001-ben és 2005-ben is az ő kötetei fogytak a legnagyobb példányszámban a karácsony előtti időszakban: előbb a Happy Days with the Naked Cheffel, majd az Olasz kajákkal futott be. Oliver a tőle megszokott alázattal fogadta a hírt, és azt mondta, hogy ez volt a legnehezebb munkája 14 év alatt, és hogy szívét-lelkét beleadta. Mint mondta, igazi kihívás volt olyan életekről írni, amelyek egyszerre egészségesek, gyorsan elkészíthetők és finomak, de nagyon élvezte a főzést és az írást.

A briteknél is aranykorát éli a celebkönyv. A 2012-es karácsonyi könyves toplistát amúgy is az ismeretközlő irodalom (non-fiction) uralja; az első tízben (Jamie Oliver könyvén túl) további négy celeb könyve kapott helyet: Miranda Hart színésznő, Bradley Wiggins kerékpáros, Rod Stewart énekes és Cheryl Cole énekesnő biográfiája. A már említett Guiness rekordok könyvén kivül a listán van James Bowen zenész kötete is, az A Street Cat Named Bob, amely egy kóbor macska és a szerző egymásra találásának igaz története. Az első tízbe csupán három szépirodalmi mű került be: a listán negyedik J. R. R. Tolkien regénye, A Hobbit (nyilván a film sikerének köszönhetően), hatodik az Egy ropi naplója legújabb része és tizedik A szürke ötven árnyalatának paródiája, a Fifty Sheds of Grey.

Forrás: MTI, The Guardian


Vidd hírét!
  •  
  •