Kihirdették a Costa Book-díjak nyerteseit

Vidd hírét!
 
 

Január 2-án kihirdették a 2012-es Costa Book-díjak nyerteseit – az egyik legrangosabb brit irodalmi díj több tekintetben is történelmet írt. A legjobb életrajz kategóriában először nyert képregény, és arra sem volt példa, hogy mind az öt kategóriában egy nő vigye el a pálmát.

Bár általában a legjobb regénynek és a legjobb első regénynek járó díj kapja a legnagyobb figyelmet, most mégis Mary Talbotról és a férjéről szólnak a hírek. A Dotter of Her Father’s Eyes-t Mary írta, a rajzokat a férje, Bryan készítette; a könyv James Joyce lányának, Lucia Joyce-nak az életéről, és a szerző apjához fűződő zavaros kapcsolatáról szól – Talbot tulajdonképpen egymás mellé helyezi a saját gyerekkorát és a híres író lányának az életrajzát. A Talbot házaspár már néhány hete tudta, hogy ők nyerik a Costa Book-díjat az életrajz-kategóriában, de a hivatalos eredményhirdetésig, amelyre január 3-án került sor, titokban kellett tartsák. Nagyon nehéz volt hallgatni róla, mondta Mary. Mint elmondta, már azon is nagyon meglepődtek, hogy jelölték őket a végső listára.

Részlet a díjnyertes könyvből

Nem Mary és Bryan Talbot műve az első, amelyik képregényként jellemzően nem képregényeknek osztott irodalmi díjat nyer: 1992-ben képregényért kapott Pulitzer-díjat Art Spiegelman, és 2001-ben Chris Ware szintén egy képregénnyel vehette át a Guardian első könyvesnek járó díját. A Costa Book-díj történetében azonban még nem díjaztak képregényt. Bryan Talbot – aki évtizedek óta dolgozik íróként és képregényrajzolóként – azt mondta, hogy a díj jót tesz a műfajnak is, amely 25 év után ismét aranykorát éli. Ezt igazolja az a tény is, hogy nem a Talbot házaspár képregénye az egyetlen, amely az utolsó pillanatig versenyben volt a Costa Book-díjért: Joff Winterhart Days of the Bagnold Summer c. művét a legjobb regény kategóriában jelölték, de végül nem ő nyert.

A legjobb regény kategóriában egyébként a kétszeres Man Booker-díjas Hilary Mantelt kiáltotta ki győztesnek a zsűri a Holtaknak menete című regényéért, és ezzel a brit írónő az első olyan tollforgató, aki ugyanazon évben a Man Booker- és a Costa Book-díjat is besöpri. A díjnyertes regény már magyarul is olvasható; főszereplője a cselszövésben jártas, agyafúrt Thomas Cromwell, akinek az a feladata, hogy VIII. Henrik királyt megszabadítsa Boleyn Annától és családjától. A királynénak nem sikerült fiú trónörököst szülnie, vonzereje megkopott, s modorával is gyakorta felingerli Henriket, akinek egy nem kifejezetten szép, ám hamvas, csendes és visszahúzódó lány, Jane Seymour felé fordul a figyelme.

A legjobb gyermekkönyv kategóriában Sally Gardner Maggot Moon c. könyve kapta a díjat, a legjobb elsőkönyves Francesca Segal lett a The Innocents című regényével. A költészet kategóriában a skót Kathleen Jamie-t választotta nyertesnek a zsűri.

A Costa Book-díj az angol nyelvterület egyik legrangosabb irodalmi díja. 1971 óta adják át, de csak 2005 óta hívják Costa Book-díjnak. Előtte a Whitbread Book Awards címet viselte, aztán a Whitbread visszavonta a támogatását, és annak egyik leányvállalata, a Costa Coffee lett az irodalmi díj főszponzora. 2012-ig öt kategóriában hirdettek nyertest: legjobb regény, legjobb első regény, legjobb gyermekkönyv, költészet és életrajz. 2012-től a novellákat is díjazzák, de ebben a kategóriában a nem egy zsűri, hanem a közönség választja a nyertest, és eredményt január 29-én, a hivatalos díjátadón hirdetnek. Ugyancsak ekkor jelentik be azt is, hogy az öt kategória nyertese közül ki kapja a Costa Book Év Könyve díjat, ami – a kategóriánkénti 5 000 fontos pénzjutalom mellett – további 25 000 fontot jelent a szerzőnek.


Vidd hírét!