Átadták a 2013-as Nadal- és Josep Pla-díjat

Vidd hírét!
 
 

Január 6-án, vasárnap kihirdették a legrégebbi spanyol irodalmi elismerés, a Nadal-díj idei győztesét. A díjátadóra 1958 óta a barcelonai Ritz Szállodában kerül sor – és ez idén sem volt másképp. Az idei díjat a katalán prózaíró, kritikus és újságíró, Sergio Vila-Sanjuán kapta, Estaba en el aire című regényéért. Szerelem, pénz és újságírás a 60-as évek Barcelonájában – ezek a fő „adalékai” a győztes regénynek, amelyet a Spanyol Nemzeti Rádiónak a hatvanas években sugárzott egyik műsora (!Rinomicina le busca!) ihletett.

A győztes, az 1957-ben Barcelonában született Sergio Vila-Sanjuán a katalán La Vanguardia című újság kulturális mellékletének a vezetője, a spanyol kulturális újságírás egyik legelismertebb képviselője. Prózaíróként 2010-ben vált ismertté Una heredera de Barcelona című regényének köszönhetően. Számos, irodalommal és könyvekkel kapcsolatos esszé és cikk szerzője, ugyanakkor több írást szentelt a kortárs figuratív festészetnek is.

A 2013-as Nadal-díj zsűrijét hat személy alkotta: Germán Gullón (irodalomkritikus), Lorenzo Silva (író), Andrés Trapiello (író), Ángela Vallvey (írónő), Álvaro Pombo (író) és Emili Rosales (írónő, szerkesztő, a Planeta Csoport irodalmi igazgatója). A hagyományokhoz hűen a zsűri több tagja is a korábbi győztesek közül került ki: Silva 2000-ben, Vallvey 2002-ben, Trapiello 2003-ban nyerte el a díjat, Plombo pedig a tavalyi, 2012-es díj győztese. (Az előző évi győztes hivatalból mindig szerepel a zsűri tagjai között.). Az idei győztes regényt a zsűri összesen 229 jelölt műből választotta ki.

A Nadal-díjat 1944-ben alapították a Destino című barcelonai folyóirat mindössze 28 évesen elhunyt főszerkesztője, Eugenio Nadal Gaya emlékére. Hagyományosan minden év január 6-án, a karácsonyi ünnepkört lezáró vízkereszt napján (a háromkirályok napján) adják át. A díj értékes, 18 ezer eurós pénzjutalommal is jár. 2009-ig a második helyezettet is díjazták, a neki járó pénzjutalom 6 000 euróra rúgott.

Miután az 1990-es évek elején a díjat felvásárolta a Planeta Destino kiadócsoport, a Nadal-díj kommerszebb irányvonalat követ, és már nem az új irodalmi értékek felfedezése a fő célja, hanem befutott, prominens irodalmi személyiségek díjazása. Ennek a fordulatnak köszönhetően mára már elveszítette korábbi patináját, rangját többnyire már csak az alapítása utáni első évtizedekben díjazott, nagynevű szerzőknek köszönheti, akik közül viszont többen is a díjnak köszönhetően váltak ismertté.

Sergio Vila-Sanjuán és Genís Sinca, a két díjazott (fotó: Alejandro García)

A legelső Nadal-díjat egy fiatal, pályakezdő írónő, Carmen Laforet kapta meg A semmi című első regényéért, ami abban az időben, a polgárháború és a világháború utáni társadalmi viszonyok közepette mindenképpen rendkívüli dolognak számított Spanyolországban. Az írónő egyébként a Nadal-díj mindenkori díjazottjai közül a legfiatalabbnak számít, hiszen mindössze 23 éves volt, amikor megkapta a kitüntetést. A későbbiekben olyan szerzők kapták meg a díjat, mint Miguel Delibes (1947), Rafael Sánchez Ferlosio (1955), Carmen Martín Gaite (1957), Ana María Matute (1959), Juan José Millas (1990), akik közül többen a másik két rangos spanyol irodalmi díjat, a Cervantes-díjat és/vagy a Planeta-díjat is elnyerték. (A felsorolt szerzők egyébként a magyar olvasóközönség számára sem teljesen ismeretlenek, hiszen Gaite kivételével mindegyiküknek megjelent legalább egy regénye magyar fordításban). Jóllehet a teljes spanyol nyelvterület szerzői megkaphatják a díjat, fennállása óta mindössze három olyan szerző volt díjazott, aki nem Spanyolországban született. Szintén érdekesség a díjjal kapcsolatosan, hogy Gabriel García Budel négy alkalommal is döntőbe került, azonban egyszer sem sikerült elnyernie a díjat.

Ugyancsak január 6-án, a barcelonai Ritz Hotelben adták át a katalán irodalom egyik legrangosabb elismerését, a Josep Pla-díjat is. A Destino kiadócsoport által 1968-ban alapított díjat idén osztották ki 45. alkalommal. Az elismerést katalán nyelven írott prózai műért kaphatja meg egyetlen szerző. A 2013-as győztes Genís Sinca katalán író, újságíró lett, Una famíla exemplar című szatirikus regényének köszönhetően. A Sebastià Alzamora, Berta Bruna, Rosa Cabré, Antoni Pladevall és Àlex Susanna összetételű öttagú zsűri 27 műből választotta ki a győztes regényt.

Források: litera.hu, laverdad.es, 20minutos.es, Wikipedia


Vidd hírét!