Közétették az AEGON Művészeti Díj bővített jelöltlistáját

Vidd hírét!
  •  
  •  

Idén megszakítások nélkül nyolcadik alkalommal adják majd át Magyarország egyik legrangosabb irodalmi elismerését, az az AEGON Magyarország biztosítási társaság által 2006-ban alapított AEGON Művészeti Díjat. A díjat és a vele járó nettó hárommillió forintos pénzjutalmat, valamint egy fiatal kortárs művész kisplasztikáját kortárs magyar író vagy költő kaphatja meg kiemelkedő jelentőségű, ez előző naptári évben megjelent szépirodalmi művéért. Odaítéléséről az irodalomhoz értő, független, neves szakemberekből (irodalomtörténészekből, kritikusokból, esztétákból, művészekből) álló szakmai zsűri dönt. A díj átadására tavasszal, a költészet napja (április 11.) körül kerül sor, a Katona József Színházban tartott ünnepélyes díjátadó keretében.


A díj 2012-ben megújult: számos rangos külföldi irodalmi díj mintájára publikussá teszik a jelöléseket a díj honlapján. A 2013-as díjra összesen 28 könyvet neveztek a kiadók és a zsűri tagjai; a listát január 17-én tette közzé az AEGON Magyarország. A jelölt könyvek közül a hétfős zsűri tagjai egymás véleményétől függetlenül összeállítanak egy szűkebb, rövid listát („shortlist”), amely tíz könyvet tartalmaz. Ezek közül kerül kiválasztásra tavasszal a díjazott regény. A díj érdekessége, hogy a győztes kiválaszthat a kultúra egyéb ágazataiból egy társdíjazottat, aki megkapja az AEGON Művészeti Társdíjat és a vele járó kétmillió forintos pénzjutalmat. A társdíj átadására ősszel kerül sor.

A 2013-as AEGON Művészeti Díj jelöltlistájának érdekessége, hogy szerepel rajta apa és fia egy-egy regénye: a Magvető Kiadó jelölte Závada Pál Janka estéi – Három színdarab című 2012-ben megjelent kötetét, míg a Libri Kiadó Závada Péter Ahol megszakad című versgyűjteményét. Utóbbi szerző egyébként a legfiatalabb jelölt, 1982-ben született. A legidősebb jelölt az idén 89. életévét töltő Méray Tibor, aki Egy és más című, elbeszéléseket, politikai tanulmányokat, visszaemlékezéseket és publicisztikai írásokat tartalmazó kötetével szerepel a listán. A jelöltek közel negyede nő: Bán Zsófia, Erdős Virág, Finy Petra, Karafiáth Orsolya, Kiss Judit és Szvoren Edina egy-egy könyvét jelölték kiadóik. A listán szereplő könyvek közül az egyikről – Fehér Béla Kossuthkifli – az Olvasóterem is közölt recenziót, míg Gerlóczy Márton Check-in című regényéből részlet olvasható a Lapozó című rovatunkban.

A tavaly egyébként az AEGON Művészeti Díjat – a vele járó pénzjutalommal és Beretvás Tamás Ritmus című kisplasztikájával együtt – Grecsó Krisztián kapta Mellettem elférsz című regényéért. A győztes szerző Szabó Balázs zenészt, népzenészt választotta az AEGON Művészeti Társdíj nyertesének.

Források: aegondij.hu, facebook.com/aegondij


Vidd hírét!
  •  
  •