Simone Cave + Dr. Caroline Fertleman: Babakrónika

Írta : Simone Cave, Dr. Caroline Fertleman
Eredeti cím : Your Baby Week by Week
Eredeti kiadás : 2007
Magyar cím : Babakrónika
Fordította : Boross Anna
Kiadó : Partvonal Könyvkiadó
Recenzált kiadás éve : 2012
Terjedelme (oldalszám) : 270
100
Vidd hírét!
 
 

Szülőként szeretnénk mindig a legjobbak lenni, de mihez kezdjünk az állandóan bömbölő, nem alvó újszülöttünkkel? Nagy kihívás, főleg az elején kideríteni, hogy mi a baja a picinek, miért sír, miért nem akar végre aludni, mennyit kellene ennie, mikor lesz rendes a széklete. Nem egyszerű mindezekre választ adni, főként azért, mert minden baba más, és az újdonsült szülők hiába kérdezgetik a picit, az nem szavakkal válaszol. Érdekes feladat megérteni őt.

Ez a könyv egyfajta kezelési útmutató újszülöttekhez, azok közül is egyedi szerkesztésben, mert én még nem találkoztam olyan könyvvel, amely hetekre lebontva vezetné az anyukát az első elkeseredésből gyermeke egyre jobb megértéséhez. A könyv egy előszóból és 25 fejezetből áll, mindenik fejezet egy-egy hetet mutat be részletesen az újszülött életéből, kezdve a nulladik héttel egészen a 24. hétig. Minden héten belül külön tárgyalja az alvás, sírás, etetés, szoptatás, pelenkázás, fürdetés, fejlődés témákat, biztonsági tanácsokat ad és emellett az anyukára váró kihívásokat, változásokat is megemlíti. Nem hagyományos babáskönyv, nincs telerakva édesebbnél édesebb babafotóval, alig találkozunk benne néhány vázlatszerű fekete-fehér illusztációval. Igazi lényegét a tartalom adja.

Általában a szülők kétféle módszer közül választanak a gyermeknevelésben: vagy a gyermeket igazítják az órához etetés, alvás terén vagy a gyerek igényeihez alkalmazkodnak, akkor adnak enni, amikor kér és nem várnak vele még fél órát, hogy a három óra elteljen. Ebben a könyvben a szerkesztők ötvözik a két módszert, és egy középutat mutatnak: a kezdetekben alkalmazkodjunk a pici igényeihez, később pedig szoktassuk rendszerre, mert akkor majd könnyebben kezelhető, tanítható a baba.

Valóban az első hat hónap a legnehezebb  a csecsemőgondozásban. Sok szülőnek nagy kihívást jelent alkalmazni az elméletét, tudását. Döbbenetes volt számomra olvasni, hogy általában a babák átsírhatnak 13 órát a 24-ből, és ez nem számít rendellenesnek, nem kell félnie az anyukának emiatt. Most lepleződött le számomra az is, hogy a babák nem tudnak könnyezni a születésük után pár hétig. Emlékszem, amikor a kislányom szemében először láttam meg a  könnyet, nagyon meghatódtam, aztán arra gondoltam, eddig nem is fájdalmában sírt, eddig csak megjátszotta a sírást, és egy picit haragudtam is rá.

Az alvástréning számomra ismeretlen fogalom volt eddig, mivel az én kisbabáim nagyon könnyű alvók voltak, de érdekes volt olvasni, hogyan lehet és kell már a legkisebb korban is nevelni a csemetét. A vízbiztonság kialakítása, az elválasztási folyamat leírása hétre pontosan, fokozatokkal nagyon könnyűnek tűnik, így olvasva.

Nagyon sokoldalú perspektívát nyújt a könyv, amikor egy bizonyos témának, mint például szoptatás, cumizás nemcsak az előnyeit tárgyalja, hanem megvilágítja a hátrányait is, nem lehet egyoldalúsággal vádolni, sem azzal, hogy valamit nagyon az olvasóra akar erőszakolni. Ez a fajta nyitottság, tapasztalataim szerint, nagyon ritka a gyerekneveléssel kapcsolatos könyvekben.

Hasznosnak tartom, hogy minden egyes fejezetben van egy olyan téma: Mikor forduljunk orvoshoz?, és ebben végigvezeti az általános bababetegségeket, tünetekkel vészhelyzetekkel együtt. Ezzel együtt azok a szülők, akik hajlamosak a túlaggódásra, ezt a részt jobb ha csak szükség esetén olvassák.


Vidd hírét!