Nagy nevek várva várt regényei

Vidd hírét!
  •  
  •  

2013-ban hat év után végre újra regénnyel jelentkezik a dél-afrikai irodalmi Nobel-díjas J. M. Coetzee. A történet egy különleges kisfiúról szól, aki csónakkal érkezik az óceán vizén egy új országba, egy férfi van vele, és egyikük sem emlékszik semmire az előző életéből. Új spanyol ajkú hazájukban új nevet kapnak (David és Simón), a férfi pedig elhatározza, hogy megkeresi a fiú édesanyját. Nem tudja, hogy ki lehet az és hogyan néz ki, de biztos benne, hogy felismeri, amint megpillantja. A The Childhood of Jesus angolul márciusban jelenik meg.


Áprilisban jön John le Carré új regénye, az A Delicate Truth – és a jó hír, hogy az Agave Könyvek mindent megtesz azért, hogy még idén olvashassuk magyarul is. Le Carré az üzleti világ, a politika, a hírszerzés és a terrorizmus mocskos összefonódásáról alkot tablót. 2008-ban egy sokak által vadászott dzsihádista fegyverkereskedő elfogására indítanak akciót Londonból; a művelet tervezői magasrangú politikusok és üzletemberek, de az akciónak mégsincs nyoma sehol és nem mindenkit avatnak be a részletekbe. Az egyik mellőzött személy a külügyminiszter személyi titkára, akit – miután összeesküvést sejt – a tengeren túlra helyeznek, hogy távoltartsák az ügytől. Három évvel később viszont Toby Bellnek, a külügyminiszter egykori titkárának választania kell, hogy a lelkiismeretére hallgat, vagy hű marad a Szolgálathoz.

    

Májusban visszatér a Harvard Egyetem vallási szimbólumok és ikonológia brilliáns professzora, Robert Langdon. Az Angyalok és démonok, A Da Vinci-kód és Az elveszett jelkép főszereplője a május 14-én megjelenő Infernóban újra nyomoz. Dan Brown amerikai kiadója, a Doubleday elárulta, hogy az új regény Az elveszett jelkép folytatása lesz, a professzor ismét Európa szívében találja magát, és a cselekmény a történelem legmaradandóbb, legtitokzatosabb irodalmi műve, Dante Alighieri Isteni színjátéka körül forog majd. A Doubleday a könyv bejelentésének egy nagyon érdekes módját választotta: a rajongók együttes erővel fejtették meg a könyv címét. Dan Brown magyar rajongóinak jó hírrel szolgálhatunk: a Gabó Kiadó még 2013-ban kiadja az Infernót.

Az afganisztáni születésű Khaled Hosseini is hosszú idő után jelentkezik újra regénnyel. Az And the Mountains Echoed a harmadik könyve; az első kettőből, a The Kite Runnerből és az Ezeregy tündöklő napból összesen 38 millió fogyott világszerte, ez utóbbi magyarul is megjelent a Tericum Kiadó gondozásában. Az And the Mountains Echoed egy többgenerációs családregény, ami azzal szembesít bennünket, olvasókat, hogy az emberek valójában hogyan szeretik egymást és miként gondoskodnak egymásról, és döntéseik milyen mértékben befolyásolják az elkövetkező generációk életét. A történet Kabultól Párizson át San Franciscóig és a görög Tinos szigetig kalauzolja az olvasókat; Hosseini új regénye angolul májusban jelenik meg.

Neil Gaiman a 2006-os Anansi fiúk óta nem írt a felnőttekhez önállóan regényt, de júniusban új könyvvel jelentkezik. A történet narrátora egy férfi, akinek az életébe 40 évvel korábban beköszöntött a horror: ő akkor még csak 7 éves volt, a család albérlője elkötötte az autójukat, és öngyilkos lett benne, ám ezzel olyan ősi erőket szabadított fel, amelyeket jobb lett volna békében hagyni. Nem evilági lények szabadulnak rá, hogy tönkretegyék, és az egyetlen reménye három nő, akik egy út végén laknak egy düledező tanyán. A legfiatalabb azt állítja, hogy a kacsaúsztatója egy óceán, a legidősebb pedig emlékszik az ősrobbanásra. A The Ocean at the End of the Lane egyszerre megindító és ijesztő – Gaiman maga sietett kihangsúlyozni, hogy nem gyerekekhez szól. A jelek szerint kevéssel az amerikai és angliai megjelenést követően már kapható lesz Brazíliában és Lengyelországban is – a magyar megjelenésről egyelőre nincs információnk.

  

A várakozásokkal ellentétben csak szeptemberben jelenik meg Stephen King új regénye, a Doctor Sleep. A történet főszereplője a már felnőtt Danny Torrence lesz, aki a problémás múltját igyekezvén felejteni csavargott, sokat ivott, most meg a saját lelki békéjét próbálja megtalálni. New Hampshire-ben találkozunk vele újra, ahol egy szanatóriumban dolgozik. És még mindig megvannak azok a különös képességei, amelyekkel A ragyogásban is rendelkezett, bár természetfeletti adottságait most arra használja, hogy fájdalommentesen a túlvilágra segítse a halál küszöbén állókat. Egy napon egy vándorló bandába botlik: ezek a szellemi vámpírok az emberek energiáját használják táplálékul, Danny pedig meg kell mentsen egy 12 éves lányt a banda karmai közül. A magyar fordításról még túl korai lenne beszélni, de King hazai kiadóját ismerve túl sokat nem kell várjanak a rajongók a Doctor Sleepre.

Világszerte óriási várakozás előzi meg Suzanne Collins, Az éhezők viadala trilógia szerzőjének következő könyvét – nagyjából ahhoz mérhető, amikor Rowling első felnőtt regényére vártunk. Collins gyerekeknek ír önéletrajzi ihletettségű képeskönyvet arról, hogyan éli meg egy kislány, ha az apja elmegy a vietnámi háborúba. A kis Suzy nehezen birkózik meg az apja hiányával, és kérdések egész sora foglalkoztatja: Milyen a dzsungel, ahol apa harcol? Biztonságban van ott apa? Mikor fog hazatérni? Így múlnak el a hónapok, a családi ünnepek az apja nélkül telnek el, csak a levelei vannak jelen, és mindegyik levéllel mintha távolabbra kerülne tőle. Suzy egy idő után abban sem biztos már, hogy újra felismerné az apját, ha ő hazatérne… A képeskönyv illusztrációit James Proimos készíti, a Year of the Jungle a tervek szerint szeptemberben jelenik meg Amerikában. A magyar kiadásról nincs információnk, de az biztosnak látszik, hogy Amerikában – ahol rengeteg gyerek kap levelet ma is Afganisztánban szolgáló apjától – sajnos ma is időszerű a történet.


Vidd hírét!
  •  
  •